Spiel des Jahres 2019 nominacije

Posebna strokovna žirija je ta teden razglasila nominacije za Spiel des Jahres 2019 v treh različnih kategorijah. Kot je že v navadi, ob nominacijah predloži tudi listo iger, ki jih priporoča. Zmagovalca za otroško igro leta oz. Kinderspiel des Jahres bo razglasila 24. junija, zmagovalca v Spiel des Jahres in Kennerspiel des Jahres pa 22. julija. Poglejmo nominacije:

Nominirane igre za Spiel des Jahres 2019 so:

Just Onespiel des jahres 2019 just one meeple eu

Avtor: Ludovic Roudy, Bruno Sautter

Založnik: Repos Production

Opis: Zabavna igra za 3 do 7 igralcev od 8 let. Eden od igralcev vleče karto, ne da bi jo pogledal in naključno izbere število od 1 do 5. S številom določi besedo. Ostali skrivaj zapišejo na svojo tablico namig o tej besed. Nato namige primerjajo med seboj in enake zavržejo, preostale pa pokažejo igralcu, ki mora uganiti iskano besedo.

L.a.m.a.spiel des jahres 2019 lama meeple eu

Avtor: Reiner Knizia

Založnik: Amigo Spiele

Opis: Hitra igra s kartami je primerna za 2 do 6 igralcev od 8 let. Njen cilj je, da se igralci čim prej znebijo svojih kart. Slednje vsebujejo različna števila in lame. Igralec na potezi sme odigrati karto, lahko jo vleče ali odstopi. Odigrati sme le karto s številko (ali eno višje), ki je enaka zgornji na odlagalnem kupu. Če je na odlagalnem kupu zgornja karta najvišja, potem lahko igra karto z lamo. Če pa je na odlagalnem kupu lama, lahko odigra najnižjo karto. Igre je konec, ko vsi igralci odstopijo ali se nekdo znebi vseh kart v roki. Igralci med igro zbirajo različne žetone s točkami, zmaga tisti, ki jih ima najmanj.

Werwörter (Werewords)spiel des jahres 2019 werewords meeple eu

Avtor: Ted Alspach

Založnik: Ravensburger.

Opis: Igra besed je primerna za 4 do 10 igralcev od 10 let naprej. Igralci iščejo skrivno besedo tako, da postavljajo vprašanja, na katera se odgovarja z da ali ne. Eden izmed igralcev ima skrivno vlogo volkodlaka, ki deluje proti ostalim igralcem in pozna iskano besedo. Igralci morajo pravočasno odkriti ali besedo ali razkriti volkodlaka. Eden izmed igralcev je jasnovidec, ki pozna besedo, a je ne sme preočitno nakazati. Volkodlak zmaga, če ugane, kdo je jasnovidec.

Nominirane igre za Kennerspiel des jahres 2019 so:

Carpe Diemspiel des jahres 2019 carpe diem meeple eu

Avtor: Stefan Feld

Založnik: Ravensburger

Opis: Strateška igra s polaganjem ploščic za 2 do 4 igralce od 10 let naprej. Igralci se prelevijo v bogate plemiče v antičnem Rimu. Vsi se trudijo zgraditi donosna okrožja, s katerimi pridobijo točke prestiža. Igra ima inovativen mehanizem. Na dodelan in nov način zbirate ploščice in ustvarjate boljša okrožja.

Detectivespiel des jahres 2019 detective meeple eu

Avtor: Ignacy Trzewiczek, Przemysław Rymer, Jakub Łapot

Založnik: Portal Games

Opis: Detective je družabna igra sodelovalne narave, primerna je za 1 do 4 igralce. V igri razrešujete prave primere, pri razreševanju različnih scenarijev pa dostopate do spletne baze podatkov, ki vsebuje vse potrebne podatke (glede osumljencev, aretacijah, sodnih procesih, pričah, itd.). Več o igri si lahko preberete tukaj.

Wingspanspiel des jahres 2019 wingspan meeple eu

Avtor: Elizabeth Hargrave

Založnik: Stonemaier Games

Opis: Družabna igra je tekmovalna, primerna je za 1 do 5 igralcev od 10 let naprej. Igralci ste občudovalci ptic. Vaš cilj je, da odkrijete in v svoj naravni rezervat privabite največ najboljših ptic. Vsaka ptica ima posebne kombinacije in moči v enem izmed različnih habitatov, to so akcije. V igri zbirate hrano za ptice, ležete jajca, pridobivate nove karte in jih odigrate, po 4 krogih pa zmaga igralec z najvišjim izkupičkom točk.

Nominirane družabne igre za otroško igro leta Kinderspiel des Jahres 2019 pa so:

Fabulanticaspiel des jahres 2019 fabulantica meeple eu

Avtor: Marco Teubner

Založnik: Pegasus Spiele

Opis: Družabna igra je primerna za 2 do 5 igralcev od 6 let. Urok, ki je šel po zlu, je prebivalce dežele Fabulantica razpršil po vsej zemlji. Pretreseni prebivalci si zavetje poiščejo v stolpih in čakajo na pomoč, saj nihče ne ve, kam so vsi odšli. To morajo odkriti igralci. Vedno so na mizi 3 odprte karte z misijo. Te kažejo, katerega prebivalca morajo najti. Da bi misijo izpeljali, potujejo s karticami potovanja, ki odgovarjajo 4 različnim cestam na polju. Prebivalec vsakega stolpa se razkrije vsem igralcem, ko obiščejo njegovo trenutno lokacijo. Če so stanovalci del igralčeve misije, stanovalec spremeni svojo pozicijo. Igralec, ki skrbno načrtuje svoja potovanja, si zapomni lokacije in izpolni tri misije, zmaga.

Go Gecko Go!spiel-des-jahres-2019-go-gecko-go-meeple-eu

Avtor: Jürgen Adams

Založnik: Zoch

Opis: Igra je primerna za 2 do 4 igralce od 6 let naprej. Na plavalnem prvenstvu je vse postavljeno na glavo. Žaba je na vrhu krokodila in želva je odličen raft za gekona. Pred njimi je most, zato morajo skloniti glave. Če bodo igralci ciljali previsoko, bodo padli v vodo. Prednost bodo imeli igralci, ki bodo pametno razvrstili živali, ocenili pravo višino in previdno zapluli pod most. Igra je tridimenzionalna in se hitro igra, je zelo tekmovalna.

Tal der Wikingerspiel des jahres 2019 tal der vikinger meeple eu

Avtor: Marie in Wilfried Fort

Založnik: Haba

Opis: Je taktična igra za 2 do 4 igralce od 6 let. Odvija se letno tekmovanje v balinanju. Potrebne so veščine kot so: pogum, spretnost in tveganje. Igralci s kroglico podirajo sode in pametno razvrščajo vikinge na pomol. Igralec, ki preveč tvega in prvi pade v vodo, ostane praznih rok in brez zlatnikov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja