Qwixx

qwixx-naslovnica-meeple-euAvtor: Steffen Benndorf

Ilustrator: Oliver Freudenreich, Sandra Freudenreich

Založnik: Pravi Junak

Izšla: slovenska izdaja 2020

Tip: družinska

Kategorija: igra s kockami

Način: metanje kock, zapisovanje števil

Predviden čas igranja: 15′

Priporočena starost: 8+

Število igralcev: 2 – 5

Jezik: slovenski

qwixx-vsebina-meeple-euQwixx vsebina in priprava igralne površine:

Igra vsebuje štiri barvne kocke: rumeno, rdečo, modro in zeleno ter dve beli kocki. V žepni škatlici prejmete še potiskan blok z listi za beleženje točk, na katerem so narisane barvne vrstice. Vsak igralec prejme svoj listek. Barvne vrstice na njem si sledijo takole: rdeča in rumena imata števili od 2 do 12, zelena in modra od 12 do 2. Pripravite si svoje pisalo, malo prostora za metanje kock in ste nared.

Potek in pravila igre:

Qwixx osnovno pravilo je, da morajo igralci števila črtati od leve proti desni. Pri tem jim ni potrebno začeti skrajno levo, števila pa lahko vmes tudi preskočijo, a jih kasneje ne smejo več prekrižati.

Igralec na potezi meče vseh 6 kock, nato naredi točno dva koraka v tem vrstnem redu. Prvi korak je ta, da sešteje vsoto pik dveh belih kock in o tem seznani vse igralce. Nato smejo vsi igralci, če želijo, prečrtati to število v kateri koli barvni lestvici na svojem listku. Drugi korak je ta, da sme (ni pa obvezno) igralec na potezi izbrati rezultat le ene od dveh belih kock ter ga sešteti z rezultatom ene poljubne barvne kocke. Seštevek prečrta/prekriža v izbrani barvni lestvici (če je izbral zeleno kocko, prečrta dobljeno število v zeleni vrsti).

qwixx-igra-meeple-euV kolikor aktivni igralec v nobenem koraku ne želi ali ne more prečrtati nobenega števila na lestvici, si, na za to posebnem mestu, zabeleži neuspešni met. Ta prinaša 5 negativnih točk.

Na vrsti je naslednji igralec.

Konec igre:

Ko in če igralec prečrta skrajno desno število (rdečo 12, rumeno 12, zeleno 2 ali modro 2), obvezno prekriža še ključavnico v tej barvi. To pomeni, da se je ta barvna vrsta zaklenila za vse igralce. Nihče ne sme več prekrižati števil v tej barvi, kocko v tej barvni shemi igralci umaknejo iz igre. Da lahko igralec zaklene vrsto, mora pred tem v tej vrsti prečrtati vsaj 5 števil.
Če aktivni igralec to stori v prvem koraku, je možno, da tudi ostali igralci zaklenejo isto vrsto, nikakor pa je ne smejo, če nimajo prekrižanih že 5 števil. Lahko prekrižajo le število.

Ko igralci zaklenejo dve barvni vrsti in posledično izločijo dve barvni kocki ali pa igralec zabeleži 4 neuspešne mete, je igre konec.
Igralci s pomočjo listka seštejejo pozitivne in negativne točke. Več prečrtanih števil v barvni vrsti in ključavnica pomeni več točk za to barvo. Igralec, ki ima največ točk, zmaga.

Mnenje o igri Qwixx:

Qwixx je nadvse igralna in hitra igra. Skoraj že malenkost »napadalna« v smislu, da ti ne da počivati. Zaradi konstantnega tempa igranja, tudi za igralce, ki niso na potezi, morate biti ves čas na preži. Igra ima preprosta pravila, za zmago pa se morate hitro in dobro odločiti glede na kanček sreče pri metu kock.

qwixx-listki-meeple-euKljub temu, da so posredi kocke, morate v danem trenutku igrati čim bolj premišljeno. V kolikor odlašate z odločitvami, se bodo v tem času barvne vrste zaklenile in igre bo konec. Ni nujno seveda, da igralec, ki zaklene barvne vrste, zmaga, zato pa morate biti pozorni, da izkoristite svoje poteze in seštevek kock, kdaj pa se tudi žrtvovati z minus točkami. Nemalokrat se namreč zgodi, da igralci naenkrat zaklenejo več barvnih vrst.

Igra je primerna za 2 do 5 igralcev in je prav tako dobra v dva kot v pet. Kljub temu, da je primerna starost za igranje od 8 let dalje, jo lahko odlično igrajo tudi mlajši otroci. Včasih se jim ne ukvarjanje s končnim rezultatom obrestuje ali pa jih prav slednji žene do zmage.

Qwixx malenkost tudi vara. Mišljena je kot družinska igra, a ni zato nič bolj privlačna za večje prijatelje in družabne večere. Predvsem je ena tistih, ki sprosti vzdušje za omizjem, zato jo priporočam za otvoritev, nekaj lahkega in hitrega, preden se zares poglobimo.

Qwixx prihaja v slovenski izdaji s slovenskimi pravili (izdaja je sicer večjezična in zaobjema pravila v jezikih bivše juge).

Igra je prejela vrsto nominacij, leta 2014 pa je prejela laskave nazive: Spring Parents’ Choice Silver Honor Winner, Nederlandse Spellenprijs Best Family Game Winner ter Mensa Select Winner.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja