Stonemaier Games z najbolj pričakovano igro leta Wingspan

druzabna-igra-wingspan-naslovnica-meeple-eu

Stonemaier Games je za letos pripravil pravo poslastico – Wingspan. Ustvarila jo je Elizabeth Hargrave, ilustrirale pa Natalia Rojas, Ana Maria Martinez Jaramillo in Beth Sobel. Igra ima izvirno “ptičjo” tematiko in je nadvse kvalitetno in lepo izdelana. To prepriča vse tiste, ki niste ornitologi. V tej igri dobite 170 kart z različnimi pticami, ki jih uporabite na različne načine, kar vam prinese točke. Poglejmo.

Opis in potek igre Wingspan

Vsak igralec dobi svojo igralno ploščo, 8 akcijskih kock, 5 različnih tipov hrane, 5 kart s pticami, dobite pa lahko tudi nekaj bonus kartic (v zameno za hrano). druzabna-igra-wingspan-vsebina-meeple-euKarte s pticami so vredne različno število točk, na vsaki je naveden specifični tip gnezda in število jajčk, ki jih lahko izvalijo. Karte imajo navedene posebne sposobnosti, ki jih lahko uveljavljate, ko karto aktivirate. Na vsaki karti je naveden razpon kril ptic ter življenjsko okolje, v katerem živijo, pa tudi koliko oz. katero hrano potrebujejo. Nekatere ptice/kartice so zastonj, nekatere poceni, druge zelo drage.

Igralci v krogu izberejo akcijo (vseh je 8), začne začetni igralec. Na svoji plošči ima 4 vrstice, ki predstavljajo akcije in pet stolpcev. Igra lahko ptico/karto, ki jo ima v rokah, zbere hrano in aktivira moč “gozdne ptice”, leže jajca in aktivira moč “travnate ptičke”, vleče karte s pticami in aktivira moč “močvirskih ptic”. Igralec z akcijsko kocko označi prvo prazno mesto v določeni akciji, nanj položi karto in tako naprej. Z napredovanjem igre so ta mesta vedno boljša in produktivna (engine-building mehanizem).

Akcije pod drobnogledom

druzabna-igra-wingspan-plosca-meeple-eu

Druga vrsta akcij vam omogoča, da pridobite hrano (mečete posebne kocke s hrano). Če izberete, da bodo ptice legle jajca, potem vzamete raznobarvne jajčke in jih položite na karto. Lahko pa vlečete karte. Izbirate lahko med tremi odprtimi, ki so vedno na razpolago ali pa iz zaprtega kupa. Prva vrsta akcije je, da igrate svojo karto. To pomeni, da preberete njeno vsebino in jo izvršite (jo položite na pravo mesto na svoji igralni plošči).

Plošča je seveda ilustrirana tako, da prikazuje življenjsko okolje ptic, spodaj je močvirje, sledi travnata površina in nato gozd z nebom. Če ima vaša karta ptico, ki lahko živi le v gozdu, jo položite v vrstico, kjer je narisan gozd, zanjo pa morate odšteti hrano, ki je določena na kartici. Skratka, karte s pticami vam prinesejo različne dobrine, s polaganjem na ploščo oz. igranjem pa pridobivate vedno več stvari in hitreje napredujete.

Ob koncu runde pregledate bonus ploščo in si razdelite točke. Umaknete kartice z igralne površine in začnete z novo rundo. Ob koncu 4. runde je igre konec. Točke dobite za ptice, bonus kartice, za končne cilje, če ste jih dosegli, za jajčka in hrano na karticah ter za vse karte, ki ste jih uspeli spraviti pod določeno karto (kadar ste igrali karto iz svoje zaloge).

“Ptičja” tematika

druzabna-igra-wingspan-celota-meeple-euIgra je izredno lepo ilustrirana. Res je, da je ameriška, kar pomeni, da so opisane ptice predvsem s področja Severne Amerike. A se oddolži z zelo jasnimi pravili, predvsem pa kvalitetnimi komponentami, vključno s pravili. Ta so kar v treh izvodih. Ena razlagajo igro, druga solo varianto igranja, tretja pa razložijo vsako karto posebej. Vsaka karta ima drugo ptico. Vsebuje tudi posebno škatlo za karte, da se ne raztresajo vsepovsod. Materiali so leseni, vključno s kockicami, jajčki in valilnico/krmilnico, skozi katero mečete kocke (stolp za metanje kock ali dice tower).

Wingspan je ena najbolj pričakovanih letos. Je lepa in ima izvirno ptičjo tematiko (170 različnih ptic). Slednja lahko odbije vse tiste, ki niste ljubitelji ptic, a če ji boste dali priložnost za igranje, boste videli, da je odlična. V igrah z engine-building mehanizmom je vse odvisno od igralca samega, nič ni prepuščeno sreči. Vsega, kar igra ponuja, pa v omejenih rundah ni moč doseči. Zato se je treba dobro odločiti, katero smer bo igralec ubral, da bo imel dovolj hrane, ki gre hitro po njej, da bo upošteval bonus kartice in tako naprej.

Namizna družabna igra Wingspan je tekmovalne narave in je srednje težka. Uporablja že omenjeni engine-building mehanizem oz. strategijo. Primerna je za od 1 do 5 igralcev od 10 let naprej, traja med 40 in 70 minut. Je jezikovno odvisna, saj so karte polne besedila. Igra tehta skoraj 2,5 kg. Izšla naj bi 8. marca, prodala pa se je že skoraj v 5000 izvodih.

2 thoughts to “Stonemaier Games z najbolj pričakovano igro leta Wingspan”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja