Dogodki in organizirano igranje

Če ste ljubitelj/ica družabnih iger, pa ne veste, kje in s kom bi igrali, sem za Vas zbrala skupine, društva in klube po Sloveniji, ki se bolj ali manj redno srečujejo in pametno zabavajo.

CELJE:
MEEPLE.EU IN MCC

Mladinski center Celje nam je, ljubiteljem družabnih iger, odstopil prostore vsako drugo soboto v mesecu med 17. in 20. uro (najkasneje do 21.45.). V tem letu se dobimo še: 14.3., 4.4. (izjemoma prvo soboto v mesecu), 9.5., 13.6. Vabljeni vsi, ki ste od blizu ali daleč, da se nam pridružite. Nekaj iger prinesemo mi, prinesete pa jih lahko tudi vi. Za igranje družabnih iger in več informacij pa mi lahko pišete na brigita@meeple.eu.

LJUBLJANA:

DOBRA POTEZA

Je prvi Board Game Cafe v Sloveniji, ki poleg okrepčila ponuja igranje namiznih iger. Svoja vrata ima Dobra poteza odprta vsak dan in sicer na naslovu Železna cesta 14, Ljubljana. Spremljate jo lahko na facebooku.

IGROLOG

Društvo Igrolog prireja večere družabnih iger, ki so namenjeni druženju, povezovanju in sprostitvi. Če ste v igranju izkušeni mački, vas čakajo pripravljeni tekmeci, če pa ste v tem svetu novi, naj vas ne skrbi, saj imajo pripravljene prijazne vodiče, ki vas popeljejo v svet modernih družabnih iger. Društvo organizira igranje na več lokacijah v Ljubljani:

  • v knjižnici Reči (Dom skupnosti Savsko naselje, Belokranjska 6, Ljubljana) – vsak drugi torek od 17ih do 23ih;
  • v kreativnem centru Poligon (Tobačna tovarna, Ljubljana) – 1x na mesec;
  • enkrat letno organizirajo večji dogodek ob mednarodnem dnevu namiznih iger (International Tabletop Day), ob tem organizirajo tudi math trade, kjer lahko zamenjate družabne igre.

Najlažje jim lahko sledite preko Meetupa ali Facebooka. Več informacij in koledar dogodkov najdete na spletni strani: igrolog.si

KLUB KIND

Eden starejših igralnih klubov pri nas je KIND. Pri njih lahko preizkusite igre iz obsežne kolekcije in jih igrate s prekaljenimi mački ali tistimi malo manj. Skozi leta so se pri njih nabrale dobre igre in dobra družba, ki vedno rada sprejme nove igralce in radovedneže. Klub KIND svojim članom omogoča tudi izposojo iger. Srečujejo se:

  • vsak četrtek (19-23h) v Četrtnem mladinskem centru Bežigrad, Vojkova cesta 73, Ljubljana.

Koledar dogodkov najdete na spletni strani igrolog.si in tudi Meetup

ZAVOD BOB

Mladinski center v Ljubljani ponuja mladim možnost vključitve v vrsto brezplačnih prostočasnih aktivnosti. V okviru tedenskega programa imajo ob torkih popoldne ob 17. uri na sporedu igranje družabnih iger. Vse, kar morate upoštevati, so pravila, to je, da niste pod vplivom prepovedanih drog in alkohola. Na Bobu pravijo, da imajo ogromno družabnih iger, vaše družbe pa bodo zelo veseli. Za vsak slučaj preverite njihove aktivnosti.

MAKKON

Društvo ljubiteljev japonske pop kulture Makkon deluje dve leti. Redno se srečujejo na t.i. Anime Tea Time in sicer vsak četrtek v STA Travel Cafe-ju na Ajdovščini 1 v Ljubljani. Nekateri člani se občasno dobivajo tudi online, kjer igrajo skupinske video igre. Društvo ima sicer članarino, ki znaša 16€, a s tem zagotovijo popuste v trgovinah, ki sodelujejo z njimi.

Društvo ob koncu vsakega leta pripravi osrednji dogodek in sicer Festival MAKKON. Več o društvu in festivalu najdete na njihovi spletni ter facebook strani.

MARIBOR:

ŠPILJA

V centru Maribora (na Mlinski ulici 24) se lahko družite v novem društvu Špilja. Vabljeni vsi, ki bi se radi smejali, zabavali in napenjali možgane ali z drugimi besedami, če bi radi ropali, lagali, vladali, raziskovali ali mastno služili – v  čudovitem svetu namiznih iger. Društvo ima na izbiro veliko iger za igranje v dvoje, za radovedne začetnike, za stratege in za vse vmes. Odprto je vsaj 4x tedensko od 17. – 18. ure, pa vse tja do polnoči (in še dlje). Nahaja se nasproti glavne avtobusne postaje. Več o Špilji na facebook strani, lahko pa odložite svoje tablice in jih obiščete ter preverite, zakaj družabne igre postajajo vedno bolj popularne!

ZLATI GOBLIN

Je društvo, ki se ukvarja z igranjem, promocijo in razvojem namiznih iger, igranjem domišljijskih vlog (bolj znanih pod angleško kratico RPG, ki pomeni »roleplaying game«). Dobivajo se:

  • vsako drugo soboto od 16:00 do 23:59 v Vetrinjskem Dvoru v Mariboru,
  • enkrat na leto organizirajo večji dogodek GobliCon, konvencijo, namenjeno zanesenjakom fantazijskega in znanstveno-fantastičnega sveta, ljubiteljem namiznih iger, ponujajo še igranje vlog, larpanje… Letos se bo dogodek odvil 14. aprila.

Koledar dogodkov in več informacij najdete na spletni strani: zlatigoblin.wordpress.com in facebook

IZOLA:

DRUŠTVO ANIMOV

Društvo ljubiteljev animiranih filmov, stripov in družabnih iger Animov ima svoj sedež in prostore na naslovu: Cankarjev drevored 50 v Izoli. V društvo se lahko včlanite z letno članarino. Sestajajo se:

  • od pon. do pet., slednji je namenjen igranju družabnih iger;
  • vsako leto organizirajo mednarodni sejem stripov in družabnih iger ANIME v Izoli. Čeprav ime namiguje na zelo specifično področje, je dejanska vsebina obsežnejša. Poleg sejma s stojnicami poskrbijo tudi za raznovrstne aktivnosti: od spoznavanja do igranja namiznih iger, namiznih fantazijskih iger, video iger, iger s kartami, tekmovanja v cosplay-u…

Društvo lahko spremljate na facebook.

MEDVODE

V Knjižnici Medvode ste vsako drugo sredo vabljeni na igranje namiznih družabnih iger med 17. in 19. uro. Na dogodku igrajo igre, ki jih imajo v omenjeni knjižnici in so na voljo tudi za izposojo. Na srečanje lahko prinesete tudi svoje igre. Primerno je za vse, ki iščete pravo družbo za igranje namiznih iger. Za tiste, ki bi radi preizkusili nove igre, prav tiste, ki si jih ne upate kupiti, ker ne veste, če vam bodo všeč. Ali pa za tiste igre, ki se vam valjajo doma po policah, pravil pa še do danes niste prebrali. Na fb profilu kontaktirajte odgovorno osebo Jure Pucko.

VELENJE

PLAYS

PLAYS je iniciativa Šaleškega študentskega kluba, s katero dva sobotna večera na mesec namenijo organiziranemu igranju v stari Pekarni. Lokalni mladini tako omogočajo varno, brezplačno in aktivno preživljanje prostega časa ob igranju družabnih iger. Organizirajo tudi izposojo omejene količine družabnih iger za igranje v lokalnem mladinskem kulturnem klubu eMCe plac. Več informacij na njihovi facebook strani.

14. decembra 2019 organizirajo osrednji dogodek PLAYS v stavbi Gaudeamus (Vodnikova 2) na šolskem centru Velenje in sicer med 10. in 18. uro, kjer se bo igralo namizne igre, preizkusili boste lahko nove igre, spoznali ustvarjalce iger, kupili igre na stojnici …

RADLJE OB DRAVI:

KUL LUDEK

Sicer pa na Koroškem (Radlje ob Dravi) deluje društvo Kul ludek. Medse vabijo nove člane, predvsem pa sodelujejo z lokalnimi osnovnimi šolami, kamor posojajo igre iz svoje zbirke. Zase pravijo, da so bolj improvizatorji, včasih pa organizirajo tudi kakšen večji dogodek na temo družabnih iger. Tudi njih najdete na facebooku.

 

PODCAST NA POTEZI

Za vse, ki nimate časa, da bi se pridružili kateremu izmed društev in klubov, pa lahko recenzije in osebna mnenja o igrah spremljate na slovenskem podcastu o namiznih in družabnih igrah Na Potezi. Podcast pripravljata Jure in Žiga.

 

Če imate tudi vi skupino, ki se redno dobiva in ste pripravljeni to deliti na tej strani, mi sporočite na kontaktni obrazec, da se dogovorimo za podrobnosti.