Kinderspiel des Jahres 2019 je Valley of the Vikings

kinderspiel-des-jahres-2019-valley-of-the-vikings-meeple-euPretekli teden so v nemškem Hamburgu razglasili zmagovalko v kategoriji najboljša namizna družabna igra za otroke 2019 oz. Kinderspiel des Jahres 2019. Naslova se je razveselila Valley of the Vikings (Tal der Vikinger) iz založniške hiše HABA. Njena avtorja sta zakonca iz Francije Marie in Wilfried Fort, ilustrator pa mladi priznani Maximilian Meinzold.

kinderspiel-des-jahres-2019-naslovnica-meeple-eu

Zgodba Kinderspiel des Jahres 2019 Valley of the Vikings

Vikingi se odpravijo na vsakoletni turnir v podiranju sodov. Vsak igralec poskuša s kroglo podreti pravi sod. Glede na sod, ki so ga podrli, premišljeno prestavijo svojega vikinga naprej na pomolu. Tisti, ki imajo strateško pozicijo, dosežejo zlatnike. Če imajo smolo in preveč tvegajo, padejo v vodo, viking pa ostane praznik rok. Zmaga le eden in to je tisti, ki ima na koncu igre največ zlatnikov.

Priprava igralne površine in potek igranja

Pripravite igralno površino s ploščicami zastav, igralci dobite svojo ladjico in kovanec, vikinge pa postavite v prvi prostorček na pomolu. V luknjice na sredini postavite sode. Igralci ste na vrsti izmenjaje v smeri urinega kazalca. S kijem zamahnete proti kroglici, s katero morate podreti 4 sode. Za vsak podrti sod prestavite svojega vikinga eno polje naprej poljubno po pomolu. Naslednji igralec postavi padle sode poljubno nazaj. Ko viking pade iz pomola v morje, razdelite kovance. Slednje lahko vzamete iz zaloge (za zastavo s kovanci), od kolega igralca (za zastavo z igralčevim vikingom), ali od vseh ostalih igralcev (zastava z lastnim vikingom) in jih pospravite v svojo ladjico. Ko razdelite vse kovance, zmaga viking z največ zlatniki.

kinderspiel-des-jahres-2019-povrsina-meeple-eu

Izbira Kinderspiel des Jahres 2019

Namizna družabna igra Valley of the Vikings je taktična in spretnostna, za pogumne pustolovce, ki radi tvegajo. Primerna je za 2 do 4 “vikinge” nad šest let, ki radi tekmujejo na kopnem in morju. Traja med 15 in 20 minut, vsebuje pa 3D ladjice ter veliko kvalitetno igralno površino, po katerih sicer slovi založniško podjetje.

Žirija, ki je igro razglasila za najboljšo, je o igri povedala, da je vznemirljiva, zanjo sta potrebni spretnost in taktičnost. Poudarila je tudi, da vsebuje lepe materiale ter ne povzroča frustracij, niti ko gre igralcu slabo. Pohvalila je tudi svežino in svojstvenost združitve spretnosti in taktičnega razmišljanja.

Za Kinderspiel des Jahres 2019 sta bili sicer nominirani še Go Gecko Go! in Fabulantica. Spiel des Jahres in Kennerspiel des Jahres bosta znani 22. julija.

One thought to “Kinderspiel des Jahres 2019 je Valley of the Vikings”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja