Spiel des Jahres 2019 je Just One, Kennerspiel pa Wingspan

spiel-des-jahres-2019-logo-meeple-euV Nemčiji so v ponedeljek razglasili naziv za najboljšo namizno družabno igro leta Spiel des Jahres 2019 in najboljšo namizno družabno igro za poznavalce Kennerspiel des Jahres 2019. V prvi je slavila Just One, v drugi Wingspan. Že pred tedni pa so razglasili zmagovalko za otroško igro leta. Zmagala je Valley of the Vikings.

spiel des jahres 2019 just one meeple eu

Spiel des Jahres 2019 Just One

Just One je igra za 3 do 8 igralcev od 8 let in traja 20 minut. Avtorja sta Ludovic Roudy in Bruno Sautter, založnik pa Repos Production.

Škatla, kocka, igranje, zabava. Le kaj te besede opisujejo? Enostavno, družabno igro vendar. Just One je sodelovalne narave, v kateri eden igralec ugiba besedo. Namige zanjo mu dajejo soigralci. Brez dogovarjanj med sabo vsak igralec zapiše namig, za katerega misli, da bo pomagal igralcu najti iskano besedo. Preden pa igralec vidi namige, soigralci primerjajo dane namige med sabo in vse podvojene namige odstranijo.

Žirija je o igri povedala, da je zabavna in primerna za vse. Njena genialnost je preprostost. Izstopa v tem, da ustvarja neverjetno privlačnost, saj skupino mimoidočih tako privabi, da si jo želijo zaigrati.

Za Spiel des Jahres sta bili nominirani še Werewords in L.a.m.a.

spiel des jahres 2019 wingspan meeple eu

Kennerspiel des Jahres 2019 je Wingspan

Med kompleksnejšimi igrami je naziv Kennerspiel des Jahres 2019 prejela Wingspan. Primerna je za 2 do 5 igralcev od 10 let naprej in traja med 40 in 70 minut. Avtorica je Elizabeth Hargrave, založnik pa Stonemaier Games oz. Feuerland.

Več kot 900 vrst ptic je doma v Severni Ameriki in približno petino teh se pojavi v optimizacijski igri Wingspan.

Žirija je o igri povedala, da je ornitološka tema dokaj nova na področju namiznih iger. Čeprav se na prvo žogo zdi ne najbolj posrečena kombinacija, je to daleč od resnice. Igra ima lepe ilustracije, vse so unikatne in se ne podvajajo. Pozitivno preseneti in predstavi ptice nepoznavalcem. Igra ima preprost igralni mehanizem, preprosto strukturo potez in hitro sprejemanje odločitev. O igri sem že pisala in si lahko podrobneje o njenem poteku igranja preberete tukaj.

Za Kennerspiel des Jahres 2019 sta bili nominirani še Carpe Diem in Detective: A Modern Crime Board Game.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja