Znani zmagovalci Spiel des Jahres 2018

23. julija je žirija v Berlinu razglasila in nagradila letošnja zmagovalca v kategoriji Spiel des Jahres in Kennerspiel des Jahres. Nominacije so bile znane že sredi maja in po nekaj več kot dveh mesecih je žirija sporočila rezultate. 

Tako je v glavni kategoriji zmagala igra Azul, avtorja Michaela Kieslinga, izdali so jo pri Plan B Games.

Azul

Azul je izvrstno narejena abstraktna strateška igra, ki se odlično obnese v dvoje, kot tudi v 3 ali 4. Portugalskega kralja so po obisku Alhambre v južni Španiji prevzele mavrske dekorativne ploščice, zato si jih je zaželel v svoji palači Evora. Kot igralec ste umetnik – polagalec ploščic, ki mora kar najlepše okrasiti kraljevo palačo. V igri Azul vlečete barvne ploščice in točke pridobivate glede na postavitev teh ploščic. Več točk dobite, če oblikujete poseben vzorec ali dokončate določen set. Če vam zaloga ostaja, to škoduje pri točkovanju.

V kategoriji Spiel des Jahres sta se za nagrado potegovali še Luxor in The Mind. Azul je pred tem že prejela številne nagrade, med drugimi je prejela nagrado As d’Or v Franciji, v Ameriki je na sejmu Origins dobila nagrado za najboljšo družinsko igro, prav tako je prejela nagrado za najboljšo družinsko igro s strani Dice Tower Awards.

V kategoriji Kennerspiel des Jahres pa je zmagala Die Quacksalber von Quedlinburg iz Schmidt Spiele, avtorja Wolfganga Warscha. Nominirani sta bili še Ganz schön clever in Heaven & Ale.druzabna igra kennerspiel des jahres meeple eu

Die Quacksalber von Quedlinburg: Korenina nadliščka, sapa duha in rdeča mušnica. Kot mazači igralci varite nove zvarke iz vseh mogočih nevsakdanjih sestavin. Pri pripravi ne sledite točno receptu, ampak principu možnosti. Iz “divje” vreče mešanih stvari igralci postopoma vlečejo sestavine za svoj napoj. Večina sestavin prinese pozitivne učinke. Previdnost pa seveda ni odveč, ko se pojavi grah, saj vodi v eksplozijo. Zvarjeni napoji služijo za kupovanje novih sestavin in za izdelovanje boljših napojev. Najboljši igralci so tisti, ki cenijo eksplozijo in tvegajo ter izkoristijo dane možnosti.

Posebno nagrado Special Price 2018 pa je prejel Pandemic Legacy- Season 2.

V kategoriji Kinderpiel des Jahres je, kot smo že poročali, zmagala igra Funkelschatz med Emojito in Panic Mansion.

druzabna igra kinderspiel des jahres 2018 funkelschatz meeple eu