Stone Age Junior

Stone Age Junior škatlaAvtor: Marco Teubner

Ilustrator: Michael Menzel

Založnik: Hans im Glück

Izšla: 2016

Tip: otroška

Kategorija: otroška, predzgodovinska, didaktična

Način: zbiranje surovin, spomin

Predviden čas igranja: 15′

Priporočena starost: 5+

Število igralcev: 2 – 4

Jezik: neodvisna od jezika, navodila v nemškem jeziku

Zgodba:

V pradavnini so ljudje živeli drugače. Igra Stone Age Junior skozi dva majhna “kremenčkova” otroka Jono in Jado popelje otroke v svet kamene dobe. Nauči jih, kako so ljudje takrat živeli. Tako otroci na igriv in hkrati didaktičen način ugotovijo, kako je potekal dan v kameni dobi in kako so prvi ljudje naselili ta svet.

Priprava igralne površine:

Stone Age JuniorNa mizo razgrnemo pravokotno igralno ploščo Stone Age Junior. Na njej je 8 krogov. Ti predstavljajo polje, po katerem se igralec premika. Začne se na polju s kočo. Sledi polje s psom, kamor položimo dva psa. Sledijo polja s 5 surovinami in polje z menjavo. Obstaja 5 vrst surovin, vsake je po 4 (jagode, ribe, vrči, oklji, puščice). V predvidene kroge položimo po 3 enake surovine, v polje z menjavo pa še 4. od vsake surovine. Na ploščo položimo tri kupčke koč, ki jih je 15, torej 3×5, zgornje 3 so odprte, spodnje pa zaprte. Okrog igralne površine položimo premešane krogce, s hrbtno stranjo navzgor. Teh je 14 in jih položimo ob dolgih stranicah po 4 ter ob krajših po 3. Ti krogi z zeleno hrbtno stranjo predstavljajo kocko in določajo, kam se igralec premakne. Vsak igralec si izbere barvo (modra, zelena, rumena, roza), dobi igralno figuro in jo postavi na začetno – sredinsko polje s kočo. Predse postavi naselje v svoji barvi, kamor shranjuje pridobljene surovine in gradi koče.

Potek igre:

Kot igralec si prvi naseljenec in zbiraš surovine, z njimi pa gradiš svojo prvo naselbino. Stone Age Junior začne najmlajši igralec, igra pa se nadaljuje v smeri urinega kazalca. Vsak ima 3 poteze. 1. Izbereš poljubni krogec, ga obrneš in pogledaš, kam te pošilja. 2. Prestaviš figuro na to polje. 3. Izvedeš akcijo, kar pomeni, da vzameš surovino, če je na voljo.

Surovino lahko vzameš, če si prišel na eno izmed 5 polj s surovinami. Če si prišel na polje s psom, lahko vzameš psa, ki služi kot joker. Tega lahko vnovčiš pri kupovanju koče namesto katerekoli manjkajoče surovine. Lahko imaš tudi 2 naenkrat. Ko ga porabiš, ga vrneš na igralno površino. Če je polje s psom prazno in nekdo tam pristane, lahko vzame enemu od igralcev psa in ga položi predse.

Če si prišel na polje z menjavo, lahko zamenjaš kakšno svojo surovino za drugo iz tega polja. Če pa si prišel na polje s kočo, lahko kupiš kakšno kočo, če imaš za to potrebne surovine. Po obisku tega polja se vsi odprti krogci obrnejo nazaj na hrbtno stran, igralec, ki je na potezi, pa dva krogca med sabo zamenja. Zmaga igralec, ki prvi postavi oz. zgradi v svojem naselju 3 koče.

Primer: 1. Obrnem krogec s simbolom ribe. Grem na polje z ribo in si vzamem to surovino, če je na voljo. 2. Imam že veliko različnih surovin, zato si zapomnim, kje je krogec s kočo. Ko sem na vrsti, ga obrnem in figuro prestavim na polje s kočo. Plačam npr. vrč, puščico in psa – jokerja namesto ribe (vrnem vse na igralno površino) in vzamem kočo, ki sem jo kupila. Naenkrat lahko kupim le eno kočo.

Mnenje o igri:

Igra Stone Age Junior vsekakor v ničemer ne zaostaja za Stone Age. Na pogled je zelo mikavna, barvna, dobri materiali, s hudomušnimi slikicami ljudi s kamene dobe, ki jim najin otrok pravi “nageci”. Vedno, ko igramo igro, opazi kaj novega, na kar sama sploh nisva pozorna. To mi da vedeti, da je igra dejansko didaktične narave. Poleg tega se skozi otroške igralne igre uči “igralnega” vedenja. Rada bi še poudarila, da se ne bojte otroških iger, tudi če ste veliki. Nič otročjega ni na tem. Igranje z majhnimi pa ima drugačne razsežnosti, ker so pozorni na druge detajle kot vi. Če se slučajno zmotim v barvi figure in prestavim napačno, me otrok na to takoj opozori.

V igri je pomemben dejavnik spomin. Če želiš hitro zmagati, moraš vedeti, pod katerim krogcem se skriva tisto polje, na katerega želiš. Najin otrok je takoj ugotovil, da je krogec, ki ga moraš neprestano menjati, krogec s kočo. Tega namreč potrebuješ, če želiš graditi. Že pri drugem igranju me je želel zamotiti, medtem ko je menjal krogce s polji, da ne bi opazila, kam ob igralno površino je položil dotičen krogec.

Ko ga je babica vprašala, kakšno novo igro ima, ji je takoj povedal, da takšno, v kateri moraš zgraditi 3 hiše in zmagaš. Navodila za igranje so torej zelo preprosta, jasna otroku, ki še nima 5 let. Hkrati pa igra zabava tudi starše, še posebej, ker se mu ne pustim, pa ima takšno srečo, da me večkrat premaga.

Takoj je tudi ugotovil, da obstajajo koče, za katere plačaš samo dve surovini, kar je seveda bolj ugodno. Problem je nastal, ker sedaj čaka na to ugodno kupčijo, teh koč pa je malo in se včasih skrivajo na dnu kupčka. Tudi sicer sem opazila, ko sem preigravala tole z drugimi otroki, da si zamislijo, katero kočo bodo kupili in potem čakajo in čakajo na te surovine. Medtem pa pred njimi raste kupček drugih surovin, ki jih nočejo vnovčiti. Posledično so polja s surovinami na igralni plošči prazna. Druga stvar pa je, da jim kdo drug spelje “nagledano” kočo.

Igro sem preigrala tudi s starejšimi otroki in so potrdili moj prvi vtis ob igri, da po načinu igranja spominja na Naseljence. Zbiraš namreč surovine in ko imaš pravo kombinacijo, nekaj kupiš. Všeč mi je tudi zamisel, da dobi vsak igralec svoje naselje. Vanj so domiselno vstavili 3 ozke odprtine, kamor vložimo kupljene koče. Je pa morda prenizko, tako da vanj sicer dobro skrijemo pridobljene surovine, težje pa jih potem dobimo ven in preverjamo, kaj vse že imamo.

Navodila so zelo lepa, kot knjigica. Na prvih straneh te Jono in Jada popeljeta skozi slikarijo, ki je prisotna na igri, čez življenje kamene dobe in na kratko in prikupno obrazložita način življenja. Ne preseneča torej dejstvo, da je igra Stone Age Junior lani zmagala v Essnu za igro z najbolje napisanimi pravili (Goldene Feder der Stadt Essen 2016 “Vorbildliche Regel”. Izbrana je bila tudi za Kinderspiel des Jahres 2016. Poleg tega si je prislužila več nominacij: za najboljšo otroško igro na Danskem (Guldbrikken 2016), za GRAF LUDO 2016 “Most beautiful children’s graphics” ter za As d’Or – Jeu de l’Année Enfant.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja