Reiner Knizia z novo igro Axio

axio naslovnicaAxio je nova abstraktna družinska igra, ki jo je ustvaril priznani Reiner Knizia. Je lahka namizna igra, a kljub temu polna taktično zahtevnih odločitev. Igralci morajo v njej zmagovalne točke ohraniti v ravnovesju. To storijo tako, da postavljajo po eno ploščico na igralno ploščo. Njihov cilj je razširiti vrste enakih simbolov in zbrati točke. Daljše serije, kot naredijo, več točk dobijo. 

Začne najmlajši igralec, ki namesti 1 od svojih 5 ploščic na igralno ploščo. Izračuna svoj rezultat in ga zabeleži na preglednici. To pomeni, da igralci točkujejo vse ploščice z enako barvo v neprekinjeni vrsti od postavljene ploščice in to zabeležijo na plošči s točkami. Igralec svojo potezo zaključi tako, da vleče 1 ploščico iz vreče. Axio se nadaljuje z naslednjim igralcem v smeri urinega kazalca, dokler ni več možno postavljati ploščic. Takrat je igre takoj konec. Tekmovalci primerjajo rezultate v svojih najnižje točkovanih barvah. Zmagovalec je igralec z največ točkami za to barvo.

Axio je igra za 1 do 4 igralce od 8 let naprej in traja med 30 in 45 minut. Njen avtor je Reiner Knizia, založili so jo v  Pegasus Spiele.