innoSPIEL zagotavlja kvaliteto in inovativnost

innospiel 2017V nemškem Essnu v četrtek vrata odpira največji sejem družabnih iger na svetu. Ta trg je sicer vsako leto bogatejši za vsaj tisoč novih iger, zato se novi naslovi borijo za pozornost družin, navdušencev in občasnih igralcev. Kako pa naj bo kupec v poplavi iger prepričan, da ima igra res inovativni element? Essen je v sodelovanju z Friedhelm Merz Verlag, ki je organizator mednarodnega dogodka iger, začel z innoSPIEL. Ta znamka bo od sedaj naprej zagotavljala potrditev in verodostojnost za kvaliteto in inovativno karakteristiko. Katere igre so izbrane, si preberite v nadaljevanju.

Posebna žirija je izbrala 3 naslove iz tega leta, ki vsebujejo poseben inovativni koncept. To so Fabelsaft, Magic Maze in LYNKG.

FABELSAFT

prihaja iz Verlag 2F-Spiele in je namenjen 2 do 5 igralcem. Ti kot bitja iz gozda tekmujejo, kdo bo pripravil boljši sok iz sadežev, ki so na voljo. Igranje se spremeni, ko nove karte zamenjajo začetne, zato vstopijo v igro nova pravila. Fabelsaft je ustvaril Friedemann Friese za vse, ki so stari vsaj 8 let. Krasen mehanizem ustvarja inovativne poti hranjenja igralnih točk do spomina in spreminja pravila ter igralni material, ne da bi uničil katero koli igralno komponento.

LYNKG

Letos si je innoSPIEL priborila tudi mreža linij z 48 ploščicami v 6 različnih barvah. Na začetku so vse barve nevtralne in ne pripadajo nobenemu igralcu. Med igro morata igralca izbrati dve barvi in od tega trenutka sta soočena z inovativnim strateškim izzivom: kdor prej zbere svoje barve, je bolj mobilen, a tudi bolj ranljiv, saj ga lahko nasprotnik blokira. Avtor igre je Kris Burm, izdal jo je Huch!, primerna je za 2 igralca od 13 let naprej.

MAGIC MAZE

4 fantazijski liki hitijo skozi nakupovalno središče. Skupina, ki jo sestavljajo čarodej, škrat, vilin in barbar, se mora združiti, da ukrade opremo, ki jo potrebuje za naslednjo avanturo, nato pa mora pobegniti. InnoSPIEL oz. inovativnost igre je v tem, da lahko vsi igralci prestavljajo vse figure, vendar le v določenih smereh. V večini časa se igralci ne smejo pogovarjati, zato v igri ni alfa igralca (to je glavni igralec, ki prevzame vodstvo). Pameten način vrtenja zagotavlja, da je v igro vključen vsak posameznik in sicer s posebnimi pravili, ki jih lahko uporablja le on (včasih več, včasih manj). Igro je ustvaril Kasper Lapp, izdal jo je Pegasus Spiele, igra jo lahko od 1 do 8 igralcev od 8 let naprej.