Copenhagen z barvitimi fasadami

copenhagen naslovnica meeple euCopenhagen je nova družabna igra iz Queen Games (Templar’s Journey, 12 Thieves). Izšla bo s pomočjo Kickstarterja (do 27. marca). Gre za mešanico igre s kartami in igre polaganja ploščic (Tetris). S pravimi kartami pridete do različno oblikovanih ploščic, ki jih polagate na svoje polje (v vrstice in stolpce) in tako gradite čudovite hiške v enem najlepših mest na svetu.

Zgodba družabne igre Copenhagen

V danski prestolnici Copenhagen se med številnimi pristanišči in kanali razpredajo mnoge soseske. Ena od teh je Nyhavn ali Novo pristanišče. Znana je po pisanih stranskih pročeljih hiš. Igralci ste arhitekti, vaš cilj pa je, da ustvarite najbolj osupljivo fasado.

copenhagen komponente meeple euPotek igranja

Igralec na potezi ima na voljo eno od dveh akcij, vzame karto ali položi ploščico. Če se odloči za prvo, sme vzeti dve sosednji karti iz danih kupčkov. Če se odloči za drugo, uporabi zbrane karte, z njimi nakupi ploščice različnih oblik in jih položi na svojo hišo. Ko ima igralec dovolj kart v različnih barvah, lahko ustvarja fasado. Če želi vzeti ploščico, mora imeti karto z ujemajočo barvo in pravo število kart (kot je število mest na ploščici, ki jo želi položiti). Kartice izloči, ploščico pa položi na hišo. Ko polaga ploščico, jo lahko obrača po želji, le da se prilega na mrežo. Poleg tega jo mora postaviti v najnižjo vrsto oz. prosto mesto, sme pa jo položiti na že postavljeno ploščico.

Igralci prejmejo popust, če položijo skupaj iste barve, zaslužijo pa lahko tudi posebne sposobnosti, če pokrijejo določene prostore ali vrstice. Tako igralec, ki položi ploščico čez grb ali konča takšno vrstico, prejme posebno ploščo s sposobnostjo, s katero ojača svoje akcije. Točke prejme, ko konča vrstice in stolpce. Ko gradi čez določeni prostor oz. nadstropje, dobi več spretnosti. Nadstropja, ki imajo le okna, so še posebej radodarna z dodatnimi točkami.

copenhagen naslovnica 3d meeple euPosebna izdaja za zbiralce

Izdali bodo navadno različico za redno prodajo, Collector’s Edition s kartonskimi komponentami in Deluxe škatlo z akrilnimi ploščicami. Pri Queen Games obljubljajo, da bodo vse igre kvalitetne, saj bodo poskrbeli za 3mm debelo lepenko, namesto za standardno 2mm. Deluxe škatla pa bo lepša in prijetnejša na dotik, imela bo prozorna okenca. Posebni izdaji bosta vsebovali še nekaj dodatnih ploščic.

Copenhagen bo jezikovno neodvisna, izdaja pa bo vsebovala pravila v več jezikih: angleškem, nemškem, francoskem, nizozemskem in španskem. Primerna bo za od 2 do 4 igralce od 8 let naprej in bo trajala med 20 in 40 minut. Vsebovala bo 70 igralnih kart (+ 1 posebno), 20 ploščic s posebnimi močmi, igralno ploščo oz. display, 4 figure in 4 hiše oz. igralne površine za igralce. Avtorja igre sta Asger Harding Granerud in Daniel Skjold Pedersen, ilustriral jo je Markus Erdt. V Evropi naj bi izšla maja letos.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja