Warhammer Underworlds: Shadespire

warhammer underworlds shadespire naslovnicaAvtor: David Sanders

Založnik: Games Workshop

Izšla: 2017

Tip: fantazijska, tematska – warhammer

Način: nadzor/vpliv na območja, kocke, grajenje kupčka, upravljanje, prestavljanje po sestavljivi plošči, različne moči

Kategorija: fantazijska igra s kartami in kockami, boji

Predviden čas igranja: 30′ – 60′

Priporočena starost: 12+

Število igralcev: 2

Jezik: odvisna od jezika (v ang.)

Zgodba Warhammer Underworlds: Shadespire:

warhammer underworlds shadespireShadespire je nekoč slovelo kot mesto čudežev in čarovnije, kot trgovska metropola, ki se je dvignila iz nepopustljive zemlje Realm of Death. Največja skrivnost mesta je bila čudežna snov, ki je lahko shranila duhovno bistvo mrtvih. Na ta način so vladajoči Katophranes živeli naprej po smrti, njihova modrost je bila namreč shranjena v globinah umetelnih ogledal in z drugimi čudeži. A Lord of Undeath Nagasha je želel kaznovati prebivalce mesta, saj mu niso dali duš, ki naj bi mu pripadale. Da bi jih le kaznoval z podzemljem Underworlds, se mu ni zdelo dovolj. Namesto tega je Great Necromancer stkal ritual, ki je prešel nad skrivnostne moči mestnih konstrukcij shadeglass. Mestu je tako izčrpal svetlobo in slavo, zato je bil Shadespire ujet na pol poti med Ulgu – Realm of Shadows – in Hysh – Realm of Light. Ti dve nasprotujoči si kraljestvi pa sta povzročili, da duše padlih ne bi nikdar mogle pobegniti iz mesta ogledal in napredovati v Underworlds. Smrti ne bi bilo.

Warhammer Underworlds: Shadespire je napeta strateška bojna igra za dva igralca. V njej zberete svoje bojevnike in jih nadgradite s posebnimi močmi ter se z njimi bojujete proti nasprotni bojni tolpi. Igra z zahrbtnimi manevri se zdi lahka za igranje, a resnično jo obvladajo le mojstri.

Priprava igralne površine:

warhammer underworlds shadespire kartaSpopadeta se dve bojni skupini. Njun uspeh se meri v točkah slave, ki jih dobite, ko dosežete cilje in porazite sovražnike. Kolekcija bojevnikov drži skupaj in se bojuje za isti cilj. Vsaka ima poseben karakter in je vedno sestavljena iz istih bojevnikov (trije različni modri ter pet različnih rdečih). Bojevnike določajo miniature in karte bojevanja. Oba igralca na mizo postavita katero koli Warhammer Underworlds igralno ploščo. Te so dvostranske in imajo vrisane šestkotnike. Igralca potrebujeta po dva kupčka kart. Kupček s cilji ima 12 kart, kupček moči pa vsaj 20 kart. Zbirata lahko, katere karte gredo v kateri kupček in to je eden izmed najbolj strateških elementov igre.

Karte bojevanja pripadajo bojevnikom in določajo: njihove karakteristike (hitrost, vzdržljivost, oboroženost, izmikanje), akcije napada in druge akcije. Karte cilja imajo točke slave. Dobite jih, ko opravite cilj na njej. Zmaga tisti, ki jih ima največ. Poseben simbol na teh kartah določa, katera bojna skupina jih lahko uporablja. Karte napredovanja imajo posebne trajne učinke, ki spodbudijo bojevnikove karakteristike ali pa zagotavljajo bojevniku novo akcijo. Tudi te so določene za eno ali drugo tolpo. Karte strategije/manevra imajo učinke, ki veljajo le kratek rok. Bojevniki lahko dobijo zastonj aktivacijo, dodaten premik, itd.

Potek igre Warhammer Underworlds: Shadespire:

warhammer underworlds shadespire ploščaIgra traja 3 runde, vsaka ima 2 fazi, akcijsko in končno.

Akcijske so aktivacijske: prestavite lahko bojevnika, z njim napadete, se zavarujete, napravite akcijo na kartici, vlečete kartico moči, izločite kartico z misijo in dobite novo ali pa nič ne storite. Oba igralca imata možnost igrati karte moči, lahko pa se spopadeta, če ima napadalec pravi domet. Izid boja določijo kocke.

Končna faza je sestavljena s točkovanjem kartic s cilji, izločanjem teh kartic, igrate karte nadgradnje, vlečete karte s cilji in karte moči.

Zmaga tisti, ki ima več točk slave.

Mnenje o družabni igri Warhammer Underworlds: Shadespire:

Igra je vpeta v Warhammer svet, okrog tega je stkana lepa zgodba, okrog tega se vrtijo karakterji/bojevniki. To na izredno dovršen način predstavljajo kartice, ki so izjemne, od ilustracij do natančnih navodil in opisov.

Kot že rečeno, temelji na zgodbi Warhammer in je odlična za vse tiste, ki se prvič spuščate v ta svet. Namenjena je torej vsem igralcem družabnih iger, ne le igralcem Warhammer, čeprav ni tipična namizna družabna igra, ampak taktični bojni spopad. Če vam to ne ustreza, ni za vas. Vprašanje pa je, če je igralcem Warhammer igra dovolj globoka in hkrati dovolj atraktivna “povprečnim” igralcem, katerim je namenjena? Je pa praktična, saj za Warhammer igro ne zavzame veliko prostora.

warhammer underworlds shadespire igraPoleg tega je hitra, dinamična, ni veliko za postavljati in pospravljati. Ni težka za igranje, čeprav ne bi rekla, da je preprosta. Tehniko namreč zelo hitro usvojimo, a da bi jo docela razumeli, moramo v njej postati mojstri ter si nato za enakopravni dvoboj poiskati drugega mojstra. To je igra, v kateri imajo nedvomno prednost tisti igralci, ki jo igrajo večkrat.

Igra se sprva zdi precej osredotočena na mehaniko. Razmišljate le o tem, kako bi najbolje izkoristili svoje akcije. Pomembno je, kje se vaša tolpa nahaja oz. kam jo postavite, da izberete prave karte, da izpolnite cilje na kartah. Ključ do uspeha je tudi, da ob pravem času žrtvujete pravega, šibkejšega člana tolpe in si za to izborite čim več točk. A če vas napadejo, je bolje, da ste dobro pripravljeni. Zato ne pozabite na dobro obrambo. Pa tudi na karte s cilji, še posebej tiste, s katerimi napadate ali obkolite sovražnika.

Warhammer Underworlds: Shadespire lahko s še enim setom igrajo 4 igralci, s čimer se pojavijo nove plasti strategije. Bojno polje – plošča se razširja in postaja zapleten labirint. Sicer nima neke posebno dobre igralne površine, ki bi pritegnila. Plastične figure so sicer podrobno dodelane, a se med sabo, dokler niso pobarvane, slabo razlikujejo.

Na začetku uporabljate točno določen kupček kart, ki vam pomaga pri razumevanju igre, ko pa je sistem utečen, si kupček ustvarjate sami in igra takrat dobi pravi pomen. Temelji namreč na CCG sistemu (collectible card game). Zelo všečno je, da se lahko na koncu rezultat hitro prevesi v korist soigralca. Z nekaj dobrimi kartami vas takoj porazi, čeprav vam je dobro kazalo in obratno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja