Unlock!

Unlock! nalovnicaAvtorji: Alice Carroll, Thomas Cauët, Cyril Demaegd

Ilustratorji: Florian de Gesincourt, Arnaud Demaegd, Legruth, Pierre Santamaria

Založnik: Space Cowboys

Izšla: 2017

Kategorija: igra s kartami, raziskovanje, uganke, časovna

Način: kooperativno igranje, pripovedovanje

Predviden čas igranja: 45 – 75′

Priporočena starost: 10+

Število igralcev: 2-6

Jezik: besedilo na karticah (v angleškem jeziku) 

Zgodba:

Unlock! je za svojo osnovo črpala iz popularnih sob pobega in razvila preprost sistem, ki omogoča raziskovanje območij, združevanje objektov in reševanje ugank. V prvih treh scenarijih, ki so v Evropi na voljo v eni škatli, se podate na iskanje skrivnega seruma, raziskovanje otoka doktorja Goorsa in preprečite zlobne načrte profesorja Noside.

Priprava igralne površine:

Unlock! PripravaPriporočeno je, da pred začetkom scenarija odigrate 10 minutni poučni scenarij, ki vas nauči osnove igre. Vsak scenarij vsebuje karto z navodili za specifičen scenarij, kateremu sledite in pripravite igralno površino. To ponavadi pomeni, da odprete karte, ki so vam na voljo na začetku igre ter v bližino položite zaprti kupček kart scenarija. Za igranje potrebujete tudi napravo z nameščeno Unlock! aplikacijo, v kateri izberete željen scenarij. Ko imate vse pripravljeno, v aplikaciji pritisnete start in čas, ki vam je v igralnem scenariju na voljo, se začne odštevati.

V igri imate nekaj različnih tipov kartic. Kartice z modrim ali rdečim naslovom predstavljajo predmete. Nekatere med njimi lahko med sabo združite. Na primer ključ in vrata, ko ju združimo oz. seštejemo njuni vrednosti, dobimo številko nove kartice. Zelene kartice predstavljajo naprave. Naprave same po sebi ne vsebujejo številk drugih kartic, ampak je potrebno z njimi nekaj narediti. Ali potrebujejo kakšen del za delovanje, ali pa je potrebno dodati kakšen predmet. Rumene karte predstavljajo šifre. Karte vsebujejo namig, katera šifra je potrebna za rešitev uganke. Šifra je vedno štirimestna številka, ki jo vnesemo v aplikacijo in preverimo pravilnost. V kolikor je šifra pravilna, dobimo od aplikacije naslednji namig oz. sporočilo. Če pa je šifra nepravilna, nam odšteje čas.

Unlock! diagram

Igra se zaključi, ko rešite zadnjo uganko. Aplikacija vam nato poda število točk, ki ste jih dosegli. Če vam poteče čas, lahko igro vseeno dokončate, le končno število točk ne bo tako dobro, kot bi bilo, če končate v danem času.

Mnenje o igri Unlock!:

Space Cowboys so našli dobro tržno nišo. Njihove igre so narejene po zgledu popularnih sob pobega in z igro Unlock! ni nič drugače, le da se nahaja v vaši dnevni, pardon, igralni sobi. S prijatelji se zberete, vzamete svinčnik in papir, pametni telefon z aplikacijo, izberete scenarij in že ste sredi avanture. Na začetku naj poudarim, da se vsebine ugank in scenarijev ne bomo dotikali, saj bi to pokvarilo vašo igralno izkušnjo.

Unlock aplikacijaSnovalci igre so napisali, da je igra primerna za 1-6 igralcev, vendar je igra takšna, da jo lahko brez večjih težav igrate s prijateljem več. Konec koncev več glav več ve. Eden izmed scenarijev pa ni primeren za enega igralca, saj se igra v dveh skupinah, zato sta potrebna vsaj dva igralca.

Igra dobro pričara vzdušje sobe pobega. Še bosebej boste v njej uživali tisti, ki so vam logične uganke blizu, pa tudi malo znanja iz matematike je potrebnega. Vsaj seštevanje do 100. Za uspešno reševanje ugank in scenarijev boste potrebovali dobro oko za iskanje podrobnosti. Moje mnenje je, da uganke niso pretežke, prav tako pa tudi ne prelahke. Tako bodo vsakomur predstavljale kakšen izziv. Če pridete do točke, kjer nikakor ne vidite oz. ne najdete izhoda, imate na voljo aplikacijo. Ta ne le, da omogoča vnos šifer, ampak vam tudi pomaga z namigi, ko se vam zatakne.

Okvirni čas igranja na scenarij je 60 minut. Če boste uspešni pri reševanju ugank, lahko igro končate prej. Če pa vam ne uspe rešiti v 60 minutah, vam ni potrebno zaključiti igre, ampak lahko nadaljujete, dokler ne pridete do konca. Končni rezultat je odvisen od vaše hitrosti in uspešnosti ter od tega, koliko pomoči ste potrebovali.

Ko enkrat scenarij oz. igro preigrate, je njeno vnovično igranje nesmiselno, saj poznate pasti in rešitve, zato igra ne predstavlja več izziva. To pa naj vas ne odvrne od nakupa, saj če primerjamo ceno igre, v kateri dobite 3 scenarije, je še vedno polovico ceneje od 1 ure, preživete v sobi pobega. Ko zaključite z igranjem, nikakor ne poškodujete ali uničite delov igre in ugank, zato je primerna za naslednjo zainteresirano skupino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja