Ticket to Ride First Journey Europe

Ticke to Ride First JourneyAvtor: Alan R. Moon

Ilustrator: Djib & Régis Torres, Cyrille Daujean

Založnik: Days of Wonder

Izšla: 2017

Tip, kategorija: otroška, družinska

Način: povezovanje mest z vlakci, zbiranje kart

Predviden čas igranja: 15′ – 30′

Priporočena starost: 6+

Število igralcev: 2 – 4

Jezik: neodvisna od jezika (navodila v ang. in drugih jezikih)

Zgodba Ticket to Ride First Journey (Europe):

Igra izhaja iz popularne in nagrajene serije iger s skupnim naslovom Ticket to Ride. Različica za otroke je prvič izšla leta 2016 v ZDA in vsebuje zemljevid Amerike, medtem ko je evropska izšla lani. Ti dve sta odličen in nadvse primeren uvod v igre Ticket to Ride za malo mlajše. Igralci v Ticket to Ride First Journey (Europe) zbirajo karte, jih odigrajo in na ploščo odlagajo svoje vlakce ter z njimi med sabo povezujejo mesta. Na ta način potujejo k zmagi. Igra je hitra in preprosta.

Priprava igralne površine:

Ticket to Ride First Journey ploščaNa mizo postavite veliko igralno površino z zemljevidom Evrope, na katerem sicer ni slovenske prestolnice. V igri sta dva kompleta različnih kart, ki ju premešate in razdelite. Eden komplet vsebuje karte z vlakci (72). Karte so v 6 različnih barvah: rumeni, zeleni, beli, črni, modri, rdeči, obstaja pa tudi joker barva, ki nadomesti katerokoli drugo. Drugi komplet ima karte z vozovnicami (32). Na njih so določene destinacije med mesti. Na začetku vsi dobijo po štiri karte z vagoni ter po dve karti z vozovnicami. Ostale karte položite ob igralno površino. Vsak igralec prejme še vagone v svoji barvi (rdeča, modra, zelena, rumena).

Potek igre Ticket to Ride First Journey (Europe):

Cilj igre je, da prvi unovčite 6 vozovnic.

Začne najmlajši igralec, nadaljuje se v smeri urinega kazalca.

Ko je igralec na potezi, sme narediti eno od dveh možnih stvari:

1. Lahko vleče dve karti z vagonom iz kupčka ali

2. odigra karto (karte) z vlakci. Za to so seveda določeni pogoji. Karte se morajo ujemati z narisanimi potmi na zemljevidu po barvi in številu. Karto (karte) odložite na odlagalni kupček ter na prava mesta postavite svoj vlakec (vlakce). Primer: če želite svoje vlakce postaviti na modro pot, ki je dolga dva prostora, morate odložiti dve modri karti oz. joker karti in na pot postaviti dva svoja vlakca.

Vlakce lahko postavite na katerokoli pot, ki še ni zasedena, tudi če nimate na vozovnicah določene te poti in tudi če se ne povezujejo z vašimi ostalimi že zgrajenimi potmi. Ko ste na potezi, smete zgraditi le eno pot/linijo. Te so sicer različno dolge, od enega do treh prostorov. Pomembno pa je, da zgradite celo pot. Če je torej sestavljena iz 3 prostorov, morate odigrate tri ujemajoče karte in nanjo postaviti svoje 3 vlakce.

Na zemljevidu je večkrat med mesti vzporedna pot v drugi barvi. Če je igralec eno že prevzel, druge paralelne ne sme.

Ko je igralec v neprekinjeni liniji (tudi če ne po najbližji poti) povezal med sabo dve mesti, kot je določila njegova vozovnica, potem je zaključil z eno misijo. O tem obvesti soigralce, zaključeno vozovnico pa obrne okrog, jo pusti pred sabo ter s kupa vleče novo vozovnico.

Če igralec vozovnice ne more zaključiti (ker so mu soigralci zaprli pot), sme, ko je na potezi, izločiti svoji vozovnici in vleči novi.

V igri si lahko pridobite tudi posebne točke. In sicer, če svojo pot vlakcev pripeljete od vzhoda do zahoda (torej od enega izmed najbolj vzhodnih mest v neprekinjeni liniji do enega izmed najbolj zahodnih mest). V tem primeru si zaslužite posebno bonus kartico od “Vzhoda do Zahoda”, ki nadomesti eno zaključeno vozovnico.

Konec igre:

Igre je konec, ko prvi igralec zaključi šest vozovnic. Ta igralec je zmagovalec. Za nagrado dobi zlato vozovnico.

Igre je konec tudi, ko je eden izmed igralcev postavil zadnji vlakec na igralno ploščo. V tem primeru zmaga igralec, ki ima zaključenih največ vozovnic.

Mnenje o družabni igri Ticket to Ride First Journey (Europe):

Ticket to Ride igre so izjemno priljubljene in v igralnem smislu zelo dostopne in všečne igralcem. Ne samo, da vizualno zelo pritegnejo, tudi igranje je nadvse zabavno. Nič drugače ni z verzijo za otroke, ki je po izgledu kot češnja na torti. Barvna, pregledna, velika, z narisanimi simboli, da otroci hitro najdejo iskano mesto. Kartice se v to dobro vklopijo. Vlakci/vagoni, sicer plastični, so tudi nekoliko večji od običajnih figur.

Ob prvem igranju morda malo zmede nekatere otroke to, da so poti narisane z različnimi barvami, sami pa imajo vlakce le v določeni barvi in potem mislijo, da smejo graditi svojo pot le po barvah svojih vlakcev. To seveda ne drži, saj se barva vagonov ne ujema z barvo poti, lahko pa se tudi kdaj.

Moram priznati, da smo ob površnem branju navodil nekaj časa igrali tako, da smo iz kupčka vlekli le po eno karto z vagoni in ne po dve, kot je pravilno. Kljub temu je igra potekala zelo hitro in brez težav. Po pravilih je igra še bolj enostavna. Kar pa ne pomeni, da se zmaga kar tako. Malenkost je odvisna od sreče. Če vlečemo prave “barve”, ki se ujemajo z barvnimi potmi na zemljevidu in te še niso zasedene, hitro opravimo z nalogo. Kadar je polna igralska zasedba, se zgodi, da moramo do kakšnega mesta daleč naokrog, da bi izpolnili misijo, kar seveda upočasni naš tempo. Možno pa je tudi, da kakšne destinacije ne moremo dokončati, ker so nam soigralci popolnoma zaprli pot. V tem primeru zamenjamo vozovnici. Mnogokrat pa se pripeti, da je naša destinacija že zgrajena, čeprav smo vozovnico šele pobrali s kupčka. Zmaga je toliko prej naša!

Avtor iger Ticket to Ride Alan R. Moon sprva ni vedel, kako bi reagiral, ko so mu predlagali, naj v seriji pripravi še različico za otroke. Dejal je, da tako poenostavljene različice ne zna pripraviti. S trudom mu je dobro uspelo in je s končnim rezultatom izjemno zadovoljen. Pravi, da igro zmorejo otroci od 4. leta naprej, seveda nekateri z malo odrasle pomoči. V tem se z njim popolnoma strinjam, saj sem stvar dodobra preverila. Seveda pa so otroci med sabo zelo različni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja