Sheriff of Nottingham

Sheriff of Nottingham naslovnicaAvtor: Sérgio Halaban, André Zatz, Bryan Pope

Ilustrator: Lorraine Schleter, David Sladek

Založnik: Arcane Wonders

Izšla: 2014

Tip: družinska, party

Kategorija: blefiranje, pogajanje, podkupovanje

Način: zbiranje kartic, prevzemanje vlog

Predviden čas igranja: 45-60′

Priporočena starost: 13+

Število igralcev: 3-5

Jezik: jezikovno odvisna, vendar jo lahko igrajo tudi tisti, ki ne poznajo jezika (ang.)

Zgodba:

Želja princa Johna po bogastvu je šla predaleč. Vsi v kraljestvu so preobdavčeni, tudi trgovci, ki sploh nimajo več zaslužka. Pohlepni šerif iz Nottinghama mora namreč pregledati vsakega, ki pride čez glavna vrata, če tihotapi prepovedano blago. Strašni šerif je seveda pripravljen pogledati stran, seveda ob dobri podkupnini. V igri Sheriff of Nottingham si trgovec, ki se trudi svoje proizvode dostaviti na stojnico skozi glavna vrata. Na poti ti je le nadležni šerif. Kot trgovec imaš cilj, da ga prepričaš, da te spusti mimo brez pregleda. Pri tem lahko blefiraš, podkupuješ ali govoriš resnico.

Priprava igralne površine:

Vsak igralec dobi v izbrani barvi svojo ploščo s stojnico in ustrezajočo vrečo. Igralec, ki upravlja z banko, vsem razdeli 50 zlatnikov. Karte z dobrinami premešate, vsak igralec jih dobi 6. Ostale gredo na sredino mize v za to namenjeno škatlico, ki ima 3 razdelke. Kup odložite v sredinski prostor, v levega in desnega pa pet odkritih kart, kjer sta kupa z odvrženimi kartami. Igralci lahko kadarkoli pregledajo odlagalni kup z odvrženimi kartami. Določite šerifa.

Potek igre Sheriff of Nottingham:

Sheriff of Nottingham trgovciIgra ima nekaj rund, v njih je eden šerif, drugi trgovci. Vsaka runda ima 5 faz, ki se igrajo po vrstnem redu: market, natovarjanje trgovčeve vreče, izjava oz. napoved, inšpekcijski pregled, konec runde. Šerif torej sodeluje le v fazi 4 in 5, med ostalimi fazami pa dobro spremlja trgovce in jih ima na očeh. Po končani rundi postane nov šerif igralec na levi ter nato v smeri urinega kazalca. Igra se nadaljuje, dokler niso igralci vsaj dvakrat v vlogi šerifa (oz. trikrat pri igranju s tremi igralci).

V prvi fazi (market) lahko odvržeš neželjeno karto in vlečeš novo. To storiš tako, da se odločiš, katere boš zavrgel in vlečeš toliko drugih. Lahko vlečeš iz odprtega odvrženega kupa ali novega zaprtega kupa. Vendar kart ne smeš mešati. Če želiš spodnjo karto, moraš najprej vzeti zgornjo, da prideš do nje. Najprej pobereš karte iz odlagalnih kupčkov, če želiš, šele nato iz glavnega zaprtega. Izbrane zavržene karte nato odložiš odprte na odlagalna kupčka.

Druga faza (nalaganje v trgovsko vrečo) ponuja, da izbrane karte oz. dobrine, ki jih želiš prodati na stojnici, naložiš v vrečo. To storijo vsi igralci hkrati. Naložite lahko od 1 do 5 kart (ne smeš pa nobene ali več kot 5). Pri natovarjanju pazi, da nihče od igralcev ne vidi, kaj si natovoril. Ko si končal, zapri vrečko in jo odloži pred sabo na mizo. Poti nazaj ni, kar si naložil, zaprl ter postavil predse, je dokončno.

V tretji fazi (oz. dajanju izjav) poveš šerifu, kaj imaš v vreči. Seveda mu lahko tudi lažeš. Pravzaprav je to med igro včasih nujno potrebno. To izgleda tako, da šerifa pogledate v oči in mu poveste, kaj tihotapite. Nato vrečko izročite šerifu, ki pa je v tem trenutku ne sme odpreti. Pri dajanju izjav morate paziti na tri pogoje: najavite lahko le 1. legalne – zelene dobrine (jabolka, kruh, sir, piščanci), 2. le eno vrsto dobrin in 3. natančno število kartic, ki so v vreči. Primer: Če imate v vreči 2 jabolki, 1 piščanca in 1 prepovedano dobrino, rečete šerifu, da imate 4 jabolka. Število mora biti pravo, vrsta le ena in dovoljena.

Sheriff of NottinghamSledi četrta faza inšpekcije. V njej se šerif odloči, komu bo odprl vrečko in pregledal surovine. Šerif sam poljubno in v naključnem vrstnem redu odpira vrečke. Lahko se odloči, da ne bo pregledal nobene. Preden jih pregleda, lahko lastnikom vrečk grozi, ti pa ga v zameno podkupijo: z zlatom, legalnimi dobrinami iz stojnice, prepovedanimi iz stojnice ali s tistimi skrtimi, ki so v vrečki ali obljublja prihodnje usluge, nikakor pa ne s kartami v vaših rokah. Ko šerif sprejme kupčijo, je ta dokončna. Šerif vrečo odpre in morebiti celo zavrže podkupnino, lahko pa pregled izpusti in vrne zaprto vrečo ter vzame morebitno podkupnino. Če ti šerif spregleda skozi prste, moraš svojo vrečko odpreti in pokazati karte. Vse legalne dobrine (zelene karte) odložiš na stojnico na za to določeno mesto, vse prepovedane (rdeče karte) pa skriješ oz. razkriješ le njihovo število in jih položiš na vrh stojnice.

Če šerif pregleda vrečko, sta možna dva izida. Prvi je, da govoriš resnico in da vrečka vsebuje točno to, kar si izjavil. V tem primeru ti šerif plača za vse v vreči, legalne surovine pa zložiš na stojnico. Če si lagal, se zgodi sledeče: vse, kar je bilo pravilno izrečeno, dodaš na stojnico. Kar ni bilo prav, je zaseženo. Šerif te surovine vzame in jih poljubno odvrže na odlagalni kupček. Za vse pretihotapljene dobrine, ki jih nisi navedel, moraš plačati šerifu globo, kot je določeno na karti (desno spodaj).

Faza pet je konec runde. Vsi igralci vlečejo karte iz kupčka, dokler nimajo v roki znova šest kart. Igre je konec, ko so vsi dvakrat šerifi. Karte, ki ostanejo v roki, zavržete, tiste na stojnici pa se točkujejo. To so dobrine na stojnici, dovoljene in prepovedane (št. desno zgoraj), zlatniki in bonusi. Zmaga najbogatejši trgovec. Če je izid izenačen, zmaga tisti, ki ima več točk med dovoljenimi dobrinami.

To je osnovna igra (Basic game), ki se igra brez 12 kart kraljevih dobrin (Royal Goods). Priporočena je za začetek. Ko igro obvladate, kar je zelo hitro, pa lahko dodate scenarij najboljših, najkakovostnejših dobrin v kraljestvu, ki jih lahko uporabljajo le princ John in njegovi najbolj vdani pajdaši. To so karte, sicer rdeče in zlate, in se igrajo kot prepovedane, na koncu pa dodajo tudi bonus točke.

V igri za tri igralce sta dve spremembi. Igra se brez kartic z znakom 4+ in dokler ni vsak igralec vsaj trikrat šerif.

Mnenje o družabni igri Sheriff of Nottingham:

Igra je hitra, zabavna, sproščena, njen videz je zelo všečen, pravila pa zelo enostavna in se jih zlahka naučimo. Zatakne se pri tem, kako znate blefirati, saj je to osrednji igralni element in svoje zmožnosti prepričevanja morate dodobra izpiliti. Šerifa gledate v oči in mu poveste, da imate v svoji vreči 3 jabolka (to pomeni, da so v vreči res 3 karte, če so jabolka, ki so dovoljena dobrina, se bo pa še videlo). Če se šerif odloči pregledati vašo vrečo, bolje, da ne najde medice, plesnivega sira in ostalih prepovedanih stvari, ki prinesejo bistveno več točk, kot dovoljene dobrine. Lahko, da ste ga podkupili. V tem primeru izračunajte, kolikšna naj bo višina podkupnine, saj ste vendar trgovec! Ti morajo vedno zaslužiti. Ko ponujate podkupnino, imejte v mislih, da boste morali za kazen tako plačati za vsako odkrito zaseženo pretihotapljeno surovino. Včasih se splača zato šerifu plačati več, da se izognete nevšečnostim.

Sheriff of Nottingham ponuja tudi drugo vlogo, v kateri se znajde vsak izmed igralcev in sicer vlogo šerifa. Ni preprosto in enostavno odkriti lažnjivce med prijatelji. Veš, da večinoma ne govorijo resnice in niso iskreni, ampak moraš ugotoviti, kaj je zate bolj donosno. Igra ti torej dovoli, da lažeš, pravzaprav brez laži ne gre. Ta mehanizem je super za spoznavanje igralcev. Kakšni so obrazi ljudi, ki lažejo? Prav zaradi tega menim, da igro odigramo enkrat, dvakrat zapored. Tretjič je že predvideno oz. si tolikokrat “nasankal” kot šerif, da odpiraš že vse vreče po vrsti ali pa kot trgovec v vreči “švercaš” pretežno le prepovedane ali pa izključno samo dovoljene dobrine. Skratka, greš na vse ali nič.

Super stvar je tudi menjava svojih kart. Na svoji tržnici namreč zbiraš dovoljene dobrine, torej jabolka, piščance, sir in kruh. Tisti, ki na koncu igre zbere največ istih dobrin, je kralj oz. kraljica tiste dobrine in prejme bonus točke. To se seveda izplača. Temu je namenjen odlagalni kupček odprtih kart. Če jih vzameš, vsi vedo, kaj imaš v roki, tudi šerif. Ker kart ne smete mešati, temveč jih morate jemati po vrsti, se zgodi, da pridete do željene karte, ki je bolj na dnu, le preko katere druge, ki je morda ne potrebujete. S tem malenkost prelisičite šerifa in igralce, kljub temu pa je vaša stojnica z legalnimi predmeti odprta za vse in hitro se zgodi, da imate konkurenco pri zbiranju piščancev ali jabolk in te dobrine vsi iščejo.

Lahko pa jemljete tudi prepovedane surovine, ki jih sicer ne natovorite v vrečo, z njimi le begate soigralce, ki zatrdno vedo, da jih imate v roki. Šerif vas zagotovo pregleda, vendar vam mora užaljen plačati za nesporazum, saj ste tovorili le dovoljene surovine. To je dober način, da zaslužite. Karte iz odprtega odlagalnega kupčka torej ponujajo dobro možnost za zmago. Nemalokrat se zgodi, da zmaga tisti, ki najbolj pošteno igra. Sicer pa lahko igro začinite tako, da na začetku runde izločite 10 kart, tako da noben igralec ne ve, katere so v igri. Lahko povečate število kart v roki iz šest na sedem. S tem dobi trgovec več kontrole, šerif pa več izziva.

Po pravilih se morajo vsi dogovori, sklenjeni med šerifom in trgovci, spoštovati, vendar je tudi nekaj izjem. Obljuba o prihodnji uslugi namreč ni zavezujoča. Trgovec lahko šerifu ponudi odkupnino za to, kar ima v vreči. Seveda pa lahko o dobrinah v vreči laže. Če ga šerif spusti skozi, mora igralec, ko razkrije svoje karte, plačati šerifu tiste dobrine, ki mu jih je obljubil, če jih ima, sicer pa ne. To povečuje napetost za igralno mizo, sledi seveda vroče maščevanje.

Sheriff of Nottingham je sicer odvisna od jezika, pa vendar ne v taki meri, da je ne bi mogli igrati tisti, ki jezika ne razumejo. Jezikovno ni opredeljenega namreč nič bistvenega. Stojnica oz. igralna plošča, ki jo dobi vsak igralec, ima namreč z besedo določene prostore z dobrinami, prav tako so jezikovno poimenovane kartice. To pa ni ključnega pomena za razumevanje, saj poleg besede oboje ponuja še slike, iz česar lahko vse razberemo. Pravila so tudi zelo preprosto napisana in vključujejo primere.

Igra je še bolj zabavna, če šerifu v fazi odločanja oz. pregledovanja določimo časovno omejitev, npr. minuto za vsakega trgovca. Če šerifu zmanjka časa, mora spustiti vsakega trgovca čez glavna vrata do stojnice brez podkupnine. Seveda je za to na voljo brezplačna aplikacija, v kateri lahko tudi izračunate končni rezultat.

Sheriff of Nottingham je leta 2015 prejel avstralsko nagrado za najboljšo mednarodno igro ter Origins nagrado za najboljšo namizno igro, prejel pa je tudi mnogo nominacij po vsem svetu. V več kategorijah je bil nominiran leta 2014 za Golden Geek nagrado, leta 2015 pa za SXSW igro leta. To kaže, da je v zbirki družabnih iger nepogrešljiv. Primeren je za popolne začetnike, zaradi blefiranja pa trd oreh tudi za prekaljene mačke. To je ena tistih iger, v kateri ima možnosti za zmago tudi začetnik igralec. Njeni mehanizmi dobro ogrejejo igralce za kakšno težjo, bolj taktično in strateško igro, ki sledi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja