Patchwork Doodle s papirjem in svinčnikom

patchwork doodle naslovnica meeple euPatchwork Doodle je nova namizna družabna igra iz sveta iger Patchwork. Še ta mesec jo bodo izdali v Lookout Spiele. Njen avtor je priznani Uwe Rosenberg. Za razliko od ostalih iger z omenjenim naslovom, bosta v tej, kako boste razporejali različne oblike in vzorce v svojo mrežo, določali karta in kocka. V originalni izdaji igre Patchwork dva igralca polagata gumbe in različne like na ploščo s poljem 9×9. Lanskoletna Patchwork Express ima podoben, malenkost lažji in manjši koncept. Patchwork Doodle pa nima oprijemljivih likov in gumbov, le papir, svinčnik in polje v velikosti 9×9, ki ga morajo igralci zapolniti z različnimi oblikami.

Patchwork Doodle zgodba

Nismo vsi rojeni krojači in šivilje, zato nam je težko ustvariti lepo odejico, še posebej, če delamo iz ostankov blaga in različnih vzorcev, ki se ne ujemajo. V tej družabni igri je torej ključna dobra priprava ter da ob pravem trenutku izkoristite dane akcije.

patchwork doodle pole meeple euPriprava na igranje

Vsak igralec prejme polo papirja z igralnim načrtom, svinčnikom in naključno začetno karto. Ta upodablja 1 od 10 različnih oblik (na karticah so številke, ki povedo, koliko mest na mreži zasede vzorec). To obliko narišete kamorkoli v vašo polo. Karte z vzorci premešate in jih položite v zaprti kup na sredo mize. Vzamete 8 kart in jih razporedite okrog tega kupčka. Med dve karti položite igralno figuro. 

Potek igranja

Igra Patchwork Doodle ima 3 kroge, vsak pa 6 faz, dokler v krogu ne ostaneta le dve karti. Ko je igralec na potezi, meče kocko in prestavi figuro za ustrezno število polj na določeno karto. Vzorec te karte igralci narišejo v svojo polo, karto nato izločijo. Po 6 fazah sledi delno točkovanje. V vsakem točkujete le en osenčeni pravokotnik in sicer največji kvadrat v tem pravokotniku ter vsako dodatno vrstico ali stolpec v tem pravokotniku. Igralci igrajo sočasno. Pred novim krogom dopolnijo število odprtih kart na 8.

patchwork doodle kocka meeple euPosebnosti in pravila

Igralci določenega vzorca niso dolžni vrisati v svoje polje, nikakor pa ga ne smejo, če ga ne morejo. Narisani vzorec morajo zasenčiti, tudi če se z ostalimi že vrisanimi oblikami ne prilega popolnoma in so vmes prazna polja. Sicer pa lahko rišejo kjerkoli znotraj polja. Pomaga tudi, da lahko vzorec obračajo ali rišejo njegovo zrcalno podobo. Ni potrebe, da vzorce rišejo skupaj, lahko pa, saj navadno tako dobijo več točk. Vzorcev, ki so jih narisali v predhodnih rundah, ne smejo izbrisati, lahko pa trenutni vzorec izbrišejo in ga prestavijo, obračajo ali rišejo njegovo zrcalno podobo. Zadnja faza je malenkost drugačna, saj si igralci poleg kocke, ki določa vzorec, slednjega lahko tudi poljubno izberejo. Sledi končno točkovanje, v katerem upoštevajo tudi vsa morebitna prazna mesta na polju.

patchwork-doodle-figura-meeple-euVsak igralec ima na voljo 4 posebne enkratne akcije. Namesto karte, ki je določena s figuro, lahko izbere in nariše vzorec levo ali desno od te karte. Vzorec lahko z enim navideznim rezom razpolovi na dva dela, v mrežo pa vstavi le enega. Lahko zapolni/zasenči 1 mesto na polju, eno od vseh teh akcij pa lahko še ponovi. Ustvarjalci igre zagotavljajo, da si igre niso enake zaradi različnih začetnih kart ter posebnih akcij.

Patchwork Doodle je za 1 do 6 igralcev. Družabna igra traja približno 20 minut in je primerna za vse od 8 let naprej. Je majhna, tako da je primerna za potepanja, zaradi števila igralcev pa tudi za družine. Vsebuje blokec z 80-imi dvostranskimi polami, 6 svinčnikov, 10 začetnih kart, 30 kart z vzorci, kocko in žeton.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja