Maracaibo med najboljšimi v Essnu na Spiel ’19

maracaibo naslovnica meeple euMaracaibo je luč sveta ugledala pred nekaj dnevi na Spiel ’19 v Essnu. Zgodba je umeščena na Karibe in sicer v 17. stoletje. Igralci ste pomorščaki in pustolovci. Plujete po Karibih, se bojujete s tremi različnimi narodi, vzpostavljate zavezništva ter pridobivate bogastvo in ugled. S svojo ladjo, ki starta v Havani, plujete po igralni plošči in izvajate akcije, ki vas  vodijo do zmage.

Kolonialna Maracaibo

Igra ima štiri runde, vsaka predstavlja 10 let vaše kariere na morju. Runda se konča, ko ladja enega izmed igralcev doseže zadnje mesto na igralni plošči oz. ko prepluje krog okrog Karibov. Sledi najprej delno točkovanje, po zadnji rundi še končno točkovanje.

Ko je igralec na potezi, v vrstnem redu naredi sledeče: pluje, izvede akcijo in vleče karte. Ko pluje, prestavlja ladjo od 1 do 7 mest. Akcijo izvaja na prostoru, kjer ima ladjo, sme pa narediti še druge manjše akcije. Na koncu vleče toliko kart, kot jih je porabil oz. si zapolni zalogo do dovoljene mere.

V igri imate torej ploščice z mesti, na katerih izvajate različne akcije ali tja dostavljate različne dobrine. Posebna značilnost je ta, da ima zgodba unikatno metodo, lahko jo igrate kot kampanjo. Med procesom vas čaka kar nekaj presenečenj, ki lahko spremenijo izid igranja.

maracaibo plosca meeple eu

Za zmago morate biti brezkompromisni, saj vaši nasprotniki ne počivajo. Le če vam uspe uspešno izpeljati načrte, boste zmagali. To vam lahko uspe z različnimi strategijami, nenehnim izboljševanjem vaše ladje, spopadanjem z drugimi narodi, delovanjem kot zasebna bojna ladja, da si pridobite mrežo pomočnikov, se odpravljate na ekspedicije, iščete zaklade in še več. Paziti morate na to, da dobro načrtujete svoje manevre, saj se lahko runda hitro konča (prej kot bi pričakovali).

Maracaibo je ekonomska in pustolovska igra, primerna za 1 do 4 igralce, ki so stari vsaj 12 let. Traja približno dobre pol ure na igralca. Njen avtor je znani mojster strateških iger Alexander Pfister (Isle of Skye, Port Royal). Med drugim so jo izdali v dlp games (Altiplano). Igro so predstavili pred dnevi v Essnu, prednaročila pa so možna šele od sredine novembra.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja