Codenames

CodenamesAvtor: Vlaada Chvátil

Ilustratorja: Stéphane Gantiez, Tomáš Kučerovský

Založnik: Czech Games Edition, Ponva d.o.o.

Izšla: 2015 v angleškem jeziku, konec leta 2016 v slovenskem jeziku

Tip: party igra

Kategorija: igra s kartami, logično sklepanje, igra z besedami

Način: spomin, partnerstvo, prepoznavanje vzorcev, tveganje

Predviden čas igranja: 15′

Priporočena starost: 14+

Število igralcev: 2-8+

Jezik: besedilo na karticah (v slovenskem jeziku)

Zgodba:

V igri Codenames dva igralca prevzameta vlogi dvojnih agentov, ki poznata imena vseh 25 oseb na terenu (25 oseb je 25 različnih kartic z besedami). Ostali soigralci poznajo te osebe le po njihovem kodnem imenu. V resnici sta dvojna agenta pripadna le svoji vohunski agenciji in poskušata z namigi svoji ekipi razkriti nasprotnikove agente. Potrebno pa je biti izredno previden, saj se na terenu skriva tudi poklicni morilec. Če ga razkrijete, je pripravljen storiti vse, da ostane njegova identiteta prikrita.

Priprava igralne površine:

Codenames komponenteIgralci se razdelijo v dve skupini in v svojih vrstah izberejo dvojnega agenta. Slednja se usedeta na eno stran igralne površine, njuni soigralci pa na nasprotno stran. Na igralno površino pripravite 25 kartic s kodnimi imeni oz. različnimi besedami v polje 5×5. Dvojna agenta vzameta kodirnik, ga vstavita v držalo in postavita predse.

Potek igre:

Dvojna agenta na kodirniku vidita, kako so razporejeni agenti na terenu. Označeni so namreč položaji agentov obeh vohunskih agencij, kot tudi naključnih civilistov in poklicnega morilca. Kodirnik še označuje skupino, ki je prva na vrsti. Dvojni agent nato poda enobesedni namig in število agentov na terenu. To mora storiti čim bolj domiselno in dati namig, ki povezuje čim več besed. Njegovi soigralci pa morajo z dotikom kartice določiti agenta, za katerega mislijo, da najbolj ustreza danemu namigu. Ugibajo lahko tolikokrat, kot je določil dvojni agent. Če so uspešni in ugotovijo, smejo poiskusiti še enkrat. Vedno pa se lahko odločijo, da ne bodo več poiskušali, tudi če še niso porabili vseh danih možnosti.

Dvojni agent mora pri dajanju namigov paziti, da se ti nanašajo na pomen besede, ne smejo pa uporabiti besede ali korena besede, ki leži pred njimi na mizi. Kontrolo nad dajanjem namigov ima dvojni agent druge ekipe. Dvojni agent mora paziti, da je namig enobeseden in da število ustreza, pri tem pa se mora vzdržati komentarjev ali nebesednih sugestacij. Zmaga ekipa, ki prva odkrije vse agente – besede v svoji barvi ali če druga ekipa odkrije lokacijo poklicnega morilca.

Mnenje o igri:

Igra Codenames spada v kategorijo party iger. Primerna je za širok spekter igralcev. Ker posamezno igranje traja le okoli 15 minut, jo lahko v večeru igramo tudi večkrat zapored. Priporočena starost s strani proizvajalca je 14 let, vendar jo lahko igrajo tudi mlajši. Seveda je to odvisno od vsakega posameznika.

V igri Codenames lahko sodelujemo na dva načina in sicer kot dvojni agent, ki daje namige ter kot tisti, ki mora najti prave besede. V vlogi dvojnega agenta imate vse vajeti v svojih rokah. Previdno morate izbrati namig, da bodo imeli vaši soigralci čim lažje delo. Z dajanjem namiga se ni dobro preuraniti, saj morate paziti, da po ne sreči ne izdate namiga, ki ga vaši soigralci lahko povežejo z agenti nasprotnikove barve ali še huje, s poklicnim morilcem. Včasih je tudi težko najti namig, ki povezuje več besed ali pa je namig logičen le vam, vašim soigralcem pa ne.

Več taktičnih možnosti daje dvojnemu agentu opcija, da za število reče 0 ali neskončno. Nič soigralcem pokaže, kje se skriva poklicni morilec. Soigralci imajo nato možnost neomejenega ugibanja, vendar nimajo nobenega dodatnega namiga. To možnost se splača izkoristiti, če ste v brezizhodnem položaju oz. bo v naslednji potezi nasprotna ekipa tako ali tako zmagala. Zelo podobna možnost je število neskončno, kjer namigu namesto števila sledi neskončno, z možnostjo neskončnega poiskušanja.

Ko ste v vlogi igralca, ki mora iskati agente na terenu, morate dobro razbrati, kaj je mislil dvojni agent. Poznavanje njegovega razmišljanja je zato ključna prednost pri ugibanju. Hkrati pa lahko predstavlja tudi slabost, saj ukalupite njegove namige v okvirje, ki so lahko povsem nepravilni. V začetku igre je dobro biti previdnejši, ko pa se igra izteka, je potrebno biti drznejši. Potrebno je spremljati tudi namige nasprotnikovega dvojnega agenta, ki vam lahko pomagajo pri izločanju pojmov, ki bi lahko ustrezali vašim. Še tako dober namig dvojnega agenta je lahko povsem napačen zaradi napačnega razumevanja soigralcev.

Igra je primerna že od dveh igralcev naprej. Vendar velja poudariti, da se igra za dva ali tri igralce precej razlikuje od igre za več igralcev. V dva ali tri je igra sodelovalne narave. Nimamo več dveh tekmujočih ekip, ampak smo vsi skupaj proti igri sami. Igra je na ta način mogoče tudi težja, saj nam nasprotna ekipa ne “pomaga” z namigi svojim soigralcem, ampak se moramo zanesti le na svojega dvojnega agenta. Pri točkovanju nam knjižica pravil določa lestvico od 1-8, po kateri točkujemo svoj uspeh. Če se vrtite nekje v sredini, je po mojem mnenju že soliden rezultat. Za popolno izkušnjo igre pa vsekakor priporočam večjo družbo, z minimalno 4 igralci.

Codenames je v svojem žanru zelo uspešna. Sprva nisem razumela vsega pompa okrog nje, ko pa sem jo nekajkrat odigrala, mi je postala ljubša. Primerna je za vsako priložnost, predvsem za takrat, ko želimo odigrati nekaj lahkotnejšega, vendar še vedno dovolj taktičnega. Kot opazovalcu se nam zdi preprosta, dokler se ne znajdemo v njej kot igralec. Igro je potrebno igrati v jeziku, ki ga obvladate, saj lahko le tako podajate in razumete kompleksnejše namige. Seveda obstaja bistvena razlika, ali kot dvojni agent podaš namig v slovenskem jeziku npr. jeklo in besedo v startu opredeliš za samostalnik ali v angleškem jeziku Steel, ki jo brez predloga in native speakerja po slišanem lahko prevedeš kot: jeklo, krasti, dober nakup. Mnogo obojestranskih kartic z besedami še omogoča, da nobena igra ne bo enaka prejšnji. K temu pa prispeva tudi kodirnik, ki ga je mogoče postaviti na štiri načine.

Lani so igro Codenames prodali v več kot milijon izvodih po vsem svetu. Prevedena je v 31 svetovnih jezikov. Prejela je tudi več nagrad, med drugim Spiel des Jahres, International Gamers Award, UK Game Expo Best Party Game, Golden Geek, Meeples’ Choice in druge.

 

One thought to “Codenames”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja