Celestia

 

Celestia

Avtor: Aaron Weissblum

Ilustrator: Gaétan Noir

Založnik: BLAM!

Izšla: 2015 (v angleškem, nemškem in francoskem jeziku)

Tip: družinska

Kategorija: pustolovska, igra s kartami

Način: stava, tveganje

Predviden čas igranja: 30′

Priporočena starost: 8+

Število igralcev: 2-6

Jezik: jezikovno neodvisna

Zgodba:

S pustolovsko ekipo se vkrcaš na zračno plovilo in potuješ po deželi Celestia ter odkrivaš njene zaklade.

Priprava igralne površine:

Na igralno površino položimo 9 mest Celestie oz. 9 ploščic od najnižje št. do najvišje. K vsakemu mestu priložimo prilegajoč se kupček kart z zakladom (dlje kot je mesto, višje zaklade ima). Na sredo položimo še igralni kup kart.

Potek igre:

Potovanje se začne v prvem mestu, ko vsi igralci na zračno plovilo odložijo svojo figuro in dobijo od 6 do 8 kart (odvisno od št. igralcev). Igralec, ki začne, je prvi kapitan. Vrže od 2 do 4 kocke (glej št. kock na ploščici) in s tem določi, kakšno vreme jih čaka na poti do naslednjega mesta (4 simboli na kocki: megla, strele, ubijalske ptice ali pirati in prazni ploskvi). Ostali potniki se odločijo, ali bodo tvegali in pot nadaljevali s kapitanom (in si pridobili več zakladov) ali bodo izstopili in vzeli zaklad tistega mesta (vzameš kartico z zakladom izstopnega mesta).

Kapitan nato odvrže primerne karte (isti simbol kot na kocki), če jih ima. Igralci na krovu nadaljujejo pot v naslednje mesto z novim kapitanom (najbližji potnik na levi, ki je še na krovu plovila). Toliko časa, dokler ne pridejo do zadnjega mesta, ki jim je s kartami še dosegljivo, nato startajo od začetka. Če kapitan nima primernih kart, zračno plovilo strmoglavi, točk (oz. zaklada) ni, vsi igralci znova startajo od začetka z novim kapitanom, pred tem pa vsak iz kupčka kart vleče novo karto.

Da pa je igra še bolj zanimiva, je v kupčku še 5 različnih akcijskih kart, ki pomagajo ali pa ponagajajo kapitanu oz. potnikom. Prav tako se med zakladi skriva karta, ki jo lahko zamenjate za varnejšo pot do naslednjega mesta.

Igra se konča, ko igralec po zaključeni avanturi naznani, da ima vsaj 50 točk. Igralec z največ točkami zmaga.


Mnenje o igri
:

Celestia je v najini zbirki najnovejša pridobitev, zato sem se odločila pisati prav o njej. Je zelo preprosta, zabavna in hitra družabna igra. V angleškem jeziku jo opišejo s terminom Press/Push Your Luck Game. To pomeni, da preizkušaš svojo srečo in upaš, da boš iztržil čim več.

Je igra za začetnike, osnovnošolske otroke, pa tudi za bolj izkušene igralce. Takim igram pravim, da so za »vmes«, za razbremenitev po preigrani težji igri. Predstavlja pa tudi zabavno samostojno izkušnjo, saj jo zmoreš zaradi hitrega igralnega časa odigrati tudi večkrat zapored. 30 min je že kar maksimum. Igralni čas se skrajša, če je igralcev manj, če imate prave karte v rokah, na dolžino igre pa vpliva tudi met kock. V enem samem nizu potovanj lahko pridete do že skoraj vseh potrebnih točk za zmago, v drugem nizu pa zaradi metov kock ne dlje kot do mesta s 6 ali 9 točkami.

Kot potnik/igralec si postavljen pred odločitev: ali se boš pridružil kapitanu, ki bo zmogel (ali pa ne) opraviti z nevarnostmi, ki prežijo nanj na poti do naslednjega mesta in ali boš ti kot naslednji kapitan zmogel do naslednjega mesta. Pomembno je pravi čas odnehati, saj sme kapitan zapustiti krov le, če je na njem sam.

Celestia ima moment, kjer v navijaškem vzdušju nestrpno pričakuješ naslednji izid meta kock. Upaš, da bo kapitan zmogel pot, če si z njim na krovu. Lahko pa si tudi želiš, da mu ne uspe, ker tvoj avanturist že prešteva pridobljene zaklade. Pri uspehu in neuspehu mu v pravem trenutku s pravo kartico lahko pomagaš tudi sam.