Uwe Rosenberg predstavlja Nusfjord

Nusfjord naslovnicaNusfjord je spokojna vasica na severu Norveške. Kraj ima le 100 prebivalcev in se predstavlja kot muzejska vas. Ob dolgi obali večinoma zapuščenih otokov plujejo križarke. V času, v katerega je igra postavljena, je bilo vse drugače. Pred 50 leti je bila vas zelo živahna, ko so trstovke odlagale ikre. Med fjordi so jadrale jadrnice. Na skalah okoli Nusfjorda so rasla drevesa. Sedaj jih ni več, lepa pokrajina pa je ostala.

Valovi počasi udarjajo ob obalo, visoko v zraku se prepirajo galebi in rahel vetrič veje čez skale. V zavetrnih področjih se pred vremenom skrivajo s slamo pokrite hiše v pisanih barvah. V družabni igri Nusfjord si ustvarite svojo ribiško podjetje, saj je območje bogato z ribami. Seveda niste edini s tem ciljem. Ribolov ima v teh krajih tradicijo, zato je konkurenca velika.

Igro Nusfjord je ustvaril Uwe Rosenberg. Igralca postavi v prečudovito pokrajino otočja Lofoten. V severnih morjih je igralčevo ribiško podjetje uspešno, vendar je potrebno povečati floto, posekati gozd, zgraditi nove zgradbe ter zadovoljiti lokalne starešine. Vsakdo, ki potrebuje denar hitro, lahko proda svoje delnice, vendar s tem tvega, da bo moral sodelovati pri kupčevem ulovu. Nusfjord vsebina

Rosenbergov glavni način igranja v Nusfjord je polaganje delavcev (kot v preteklih popularnih igrah Agricola, Ora et Labora). V ta namen ima igralec na voljo tri delavce, ki jih polaga izmenjaje s soigralci na centralno ploščo in s tem izvede akcijo. Da lahko izberete določeno akcijo, mora biti polje še prosto. Tako igralci povečujejo svojo ribiško floto, gradijo kvalitetne zgradbe ter zaposlujejo vaške starešine, da bi prišli v vrh lokalne ribiške industrije.

Dve značilnosti igre pripomoreta k raznoliki igralni izkušnji. Denarja v igri je malo in najhitrejši način do njega je, da ponudite delnice podjetja na tržišče. To tvegano početje se lahko izplača. Če lahko delnice sami odkupite nazaj, običajno pridobite denar, vsekakor pa niste v slabšem položaju. Če pa soigralec kupi delež, morate z njim deliti težko prislužen ulov. Ker živite na tradicionalnem območju ribarjenja, porazdelitev ni enostavna. Primer: v zameno za podporo želijo lokalne starešine del ulova, zato se lahko zgodi (četudi se skušate temu izogniti), da bo vaš celoten ulov razdeljen med starešine in konkurenco, vaš tabor pa bo ostal prazen.

Uwe Rosenberg vam tokrat pripravlja strateško igro Nusfjord, primerno za 1 do 5 igralcev starejših od 12 let. Za ilustracijo je poskrbel Patric Söder, traja pa približno 20 minut na igralca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja