Tier auf Tier oz. Animal upon Animal

Tier auf Tier naslovnicaAvtor: Klaus Miltenberger

Ilustrator: Michael Bayer

Založnik: HABA – Habermaaß GmbH

Izšla: 2005

Tip: otroška igra s kocko

Kategorija: živali, spretnost

Način: zlaganje, nalaganje

Predviden čas igranja: 15′

Priporočena starost: 4+

Število igralcev: 2-4

Jezik: neodvisna od jezika

Zgodba:

V igri Tier auf Tier živali gradijo piramido in tekmujejo, katera bo splezala najvišje. Krokodil ponudi svoj hrbet, nanj pa se vzpenjajo različne živali – pingvin, jež, kača, kuščar, tukan, ovca, opica. Vendar vse ne upajo visoko.

Priprava igralne površine:

Vsak igralec prejme 7 različnih živali in jih položi predse. Nato na sredo igralne površine položite krokodila. On je prva žival v piramidi. Pripravite kocko.

Potek igre:

Tier auf Tier PrimerIgralec, ki je na vrsti, vrže kocko. Glede na simbol, odigra svojo potezo. Ena ali dve piki na kocki pomenita, da igralec na piramido položi eno ali dve živali. Krokodil pomeni, da položi izbrano žival h krokodiljevemu nosu ali repu. Roka, da eno izmed svojih živali da soigralcu, ki jo postavi na piramido. Vprašaj pa, da soigralci določijo, katero žival bo dal na piramido.

Če med postavljanjem živali na piramido padeta ena ali dve živali, jih mora igralec vzeti v svojo zalogo. Če jih pade več ali vse, igralec za kazen vzame dve živali, ostale gredo iz igre. Včasih pa živali padejo iz piramide, ne da bi za to bil kriv igralec. Takrat jih preprosto izločite iz igre.

Igra se konča, ko igralcu zmanjka živali. Ta je tudi zmagovalec.

Mnenje o Tier auf Tier oz. Animal upon Animal:

Tokrat opisujem nekoliko starejšo igro Tier auf Tier oz. Animal upon Animal, vendar še vedno popularno. Igra je namreč svoje različice dobila v mnogih državah, poleg tega je HABA izdala številne priredbe. Najnovejša je Stapel Memo, druge pa: Jetzt geht’s rund, Meine Ersten Spiele, Klein, aber Oho!, Gipferstürmer, Das große Abenteuer, Das Kartenspiel in Das Duell.

Tier auf Tier vsebuje 29 skrbno oblikovanih in pobarvanih lesenih figur, tako da so živali lepo prepoznavne. Res je, da so figure oblikovane tako, da se izbrana žival med polaganjem lepo prilega in zatakne v piramido. Vendar ni tako preprosto, kot izgleda in se sliši. Živali so namreč precej ozke, kar povzroča zdrse ne samo okornim otroškim rokam, temveč tudi odraslim. Zato je igra odlična vaja za fino motoriko, ki jo morajo otroci usvojiti, odrasli ter starejši pa negovati.

Da igra z leti, ko otrok zraste, še vedno ostaja aktualna, ponuja različne scenarije. Če vas igra manj kot štirje, si lahko med seboj razdelite vse živali. Več živali pomeni več tveganja. Če se piramida poruši, si lahko za kazen vzamete več padlih živali v svojo zalogo. Obstaja tudi možnost, da igralec, ki ima samo še eno žival, ne sme metati kocke. Ko je na vrsti, mora to žival položiti na piramido. Se vam zdi vredu? Seveda, če je piramida lepo zgrajena. Če ni, tvegate, da dobite nove živali v zalogo. Poleg tega bi se z metanjem kocke lahko znebili živali in jo vrinili drugemu igralcu.

Ponuja pa tudi možnost, da jo otrok sam igra, medtem ko imate druga opravila. Ta scenarij ga izziva, da ruši svoje rekorde. Tekmuje namreč proti samemu sebi tako, da gradi piramido iz vseh živali, ki so na voljo in šteje, koliko živali mu je uspelo postaviti.

Kot ostale igre podjetja HABA, tudi ta ponuja številne možnosti za razvoj otroka, od prepoznavanja barv, živali, oblik, števil, do pomoči pri razvoju fine motorike. Je pa igra narejena zelo preprosto, tudi navodila so preprosta, tako da svojemu otroku sploh nisem razlagala, kaj in kako mora storiti. Večina otrok to razume kar samo od sebe. Je pa morda preprosteje, če ne razmišljate preveč, kam in kako bi postavili žival. Otroci, ki se piramidi približajo počasi in previdno, namreč večkrat porušijo piramido. Nekateri otroci imajo ta pristop, da kar “vržejo” žival in jim uspe, ker se žival zatakne v vdolbinice.

Igra Tier auf Tier je 2008 prejela nagrado leta Vouden Peli Children’s Game, nominirana pa je bila za: 2007 Golden Geek Best Children’s Board Game in 2006 za Golden Geek Best Kid’s Board game. 2005 je dobila Spiel des Jahres Kinderspiel Recommended, tega leta pa tudi nominaciji Kinderspielexperten 5-9 year olds ter Japan Boardgame Prize Best Childgame.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja