Terra Mystica

Terra Mystica ŠkatlaAvtor: Jens Drögemüller, Helge Ostertag

Ilustrator: Dennis Lohausen

Založnik: Feuerland Spiele

Izšla: 2012

Tip: strateška

Kategorija: civilizacijska, ekonomska, fantazijska, gradnja teritorija

Način: gradnja poti/mrež, različne moči igralcev

Predviden čas igranja: 60′ – 150′

Priporočena starost: 12+

Število igralcev: 2-5

Jezik: neodvisna od jezika

Zgodba:

Terra Mystica je ozemlje 7 pokrajin, na katerem prebiva 14 različnih ljudstev. Vsaka skupina je vezana na svojo domačo pokrajino. Da se razvija in širi, mora spremeniti sosednje pokrajine v svoje, pri tem pa tekmuje z ostalimi ljudstvi.

Priprava igralne površine:

Terra Mytica vsebina

Igralci na sredino mize položijo manjšo ploščo kultov ter večjo igralno ploščo s premešanimi ploščicami točkovanja. Vsak si izbere eno izmed 14 ljudstev ter vzame pripadajočo igralno površino s figurami. Glede na izbrano ljudstvo, si vsak igralec vzame začetne surovine, denar in žetone moči, svoje označevalce pa položi na ploščo kultov.

Terra Mystica lestvica kultov

Potek igre:

Terra Mystica je sestavljena iz 6 rund. Vsaka od teh vsebuje več akcij, ki potekajo v smeri urinega kazalca. Vsak igralec lahko naredi poljubno število akcij. Na izbiro so naslednje:

  • transformacija in grajenje,
  • napredovanje ladjevja,
  • znižanje menjave za lopate,
  • nadgradnja zgradbe,
  • pošiljanje svečenika v red kulta,
  • akcije z žetoni moči,
  • posebne akcije,
  • zaključek akcij in nov začetni igralec.

VTerra Mystica plošča igralcasako rundo se točkuje druga stvar. Na primer: po koncu runde se točkujejo zgradbe ali pa igralci dobijo točke za porabo lopat, pridobijo lahko tudi različne nagrade, če so dovolj napredovali na lestvici določenega kulta. Ko igralec osvoji dovolj veliko področje na zemljevidu, lahko ustanovi mesto in pridobi ključ, ki odklepa zadnje polje na lestvici kultov. Na koncu zadnje, šeste runde sledi zaključno točkovanje. Točke pridobijo igralci, ki so najbolj napredovali na lestvici kultov ter igralci z največjim povezanim območjem zgradb. Vsi dobijo točke za denar, ki jim je ostal na koncu igre. Igralec, ki je zbral največ točk, je zmagovalec.

Mnenje o igri:

Terra Mystica je igra, v kateri vsak igralec razvija, razširja svoje ljudstvo. Kako bo to storil in reagiral na nasprotnikov razvoj, je prepuščeno izključno njemu samemu, saj v tej namizni igri ni nič prepuščeno naključju ali sreči. Igra bo všeč vsem, ki znajo v dani težji situaciji kar najbolje izkoristiti svoj potencial. V vsakem trenutku ima igralec veliko različnih možnih akcij, njihova teža pa se spreminja, saj nanjo vpliva veliko faktorjev.

Igra je kompleksna, ker ponuja mnogo izbire, ki je sicer vsako rundo/igranje enaka, hkrati pa se spreminja glede na dano situacijo na igralni plošči. Da je vsako igranje drugačno, poskrbi 14 različnih ljudstev, vsak s svojimi prednostmi in slabostmi. Potrebno je pravilno uravnotežiti svoje akcije glede na soigralce. Slednje je dobro imeti zelo blizu, saj vam to omogoča popust pri gradnji določenih stavb, hkrati pa vam lahko otežijo širjenje. Podarite jim lahko žetone moči, če zgradite zgradbo tik ob njihovi. Ta aspekt igre je potrebno še posebej izpiliti, saj lahko s pravilnimi potezami olajšaš ali otežiš napredovanje soigralcev.

Terra Mystica je primerna za malo izkušenejše igralce družabnih iger, saj vsebuje veliko pravil, ki pa se jih da brez težav naučiti. Ko jih usvojiš, se šele začne pravo spoznavanje globine igre, kar prinese za sabo kup strateških odločitev. Sodi med tako imenovane težke evro igre. Tudi traja nekoliko dlje, tako da jo priporočam takim s koncentracijo. Če igrate v dvoje in oba dobro poznata pravila, je igra zaključena v manj kot uri, če pa so igralci prisotni v polni zasedbi, se dve uri hitro obrneta. Primerna je za vsakogar, ki nič ne prepušča naključju, ima rad vse pod kontrolo, ima rad težje, globlje igre, si vzame čas za igranje, je korak naprej v svojih predvidevanjih in širitvi. Nagrada: na koncu občuduješ svoj majhen imperij na igralni plošči.

Terra Mystica je meni zelo ljuba igra. Ne morem mimo dejstva, da je zelo kvalitetno izdelana. Igralna plošča in žetoni so namreč narejeni iz debelejšega, kakovostnejšega kartona, kot večina ostalih iger, ki jih z možem posedujeva.

Terra Mystica je prejela več nominacij in nagrad. Prejela je nagrado Deutscher Spieler Preis za najboljšo igro leta, dobila je tudi nagrado Golden Geek igra leta ter Golden Geek strateška igra leta, Golden Ludo in mnoge druge.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja