Slovenski Pillar labs prihodnje leto z igro Starcatraz

Gordie6-StarcatrazSlovenska ustvarjalca Milan Grašič ter Marko Potočnik, ki slišita na ime Pillar labs, bosta prihodnje leto izdala prvenec Starcatraz. V vesoljski igri s kartami ste eden izmed 6 zlikovcev v vesoljskem zaporu, iz katerega morate pobegniti. Vsak karakter ima svojo unikatno zgodbo.

Starcatraz

Starcatraz ima dva dela, v zaporu nabirate kartice opreme, v drugem delu bežite, s čimer se dinamika igranja spremeni. Igra ima 3 kupčke kart (priložnost, oprema, patrulja). Če boste želeli zmagati, boste morali gledati na svojo korist, hkrati pa si boste morali poiskati zaveznike, ki vam bodo pomagali.

Scrapper2Zmagovalcev je lahko več, lahko je eden, lahko pa vas premaga igra. Slednja zmaga, če zmanjka kartic patrulje. Po besedah avtorjev je igra zelo zabavna, v njej malo nabiraš, malo kradeš, izogibaš se paznikom in zlim načrtom drugih zlikovcev. Poskrbela sta za všečen videz ter odlične ilustracije. Te so delo Marka, ki je grafični oblikovalec. Za mehanski in analitični del igre je bil zadolžen Milan, sicer magister inženir stavbarstva. Starcatraz traja med 20 in 40 minut, primeren je za 2 do 6 igralcev od 14 let naprej. Igra bo odvisna od jezika, izdana bo v angleščini, trenutno pa se pripravlja na Kickstarter.

Da bi Starcatraz uspel, sta vložila mnogo truda in časa. Pravita, da gre pri ustvarjanju igre za kompleksno zadevo ter da igre ni tako preprosto narediti. Za njima so leta in leta testiranj in dolgoročnega načrtovanja. Igra, ki je narejena na kratek rok, ne prinese dobrih rezultatov. S tovrstno industrijo sta se sproti seznanjala, za nemoteno delo in ustvarjanje sta si uredila tudi svoj prostor.

Testiranje je bilo po njunih besedah zelo zabavno, še pomembneje pa je, da je bilo konstruktivno. S prototipi je namreč na trenutke težko igrati, saj morajo imeti igralci bujno domišljijo, da si na belih listih papirja (namesto kart) predstavljajo stvari, ki jih sploh ni. Zato se vsem, ki so se testiranj požrtvovalno udeleževali, iskreno zahvaljujeta. Oktobra sta se z igro napotila na največji sejem namiznih družabnih iger na svetu v Essen, kjer sta dobila dobre ocene in povratne informacije s strani mednarodnih igralcev, ljubiteljev namiznih iger ter zbiralcev.

Pillar labs

Logo_PillarLabsPillar labs gleda v prihodnost in razmišlja o igrah, ki bodo sledile. To bosta bolj abstraktni Kubato in Sign dice (delovni imeni). Starcatraz je le prva v seriji, povezovala pa jih bo vesoljska tematika, iz katere se je vse začelo, tudi ime. Fascinira ju namreč fotografija meglice (nebule) Pillars of Creation, v laboratoriju pa se marsikaj razvija. Ne omejujeta se zgolj na igre, temveč tudi na kreativno vrednost in igralne pripomočke.

Ustvarjalen in nadarjen tandem skupaj deluje že od leta 2014. Marko je namreč za diplomsko nalogo ustvaril družabno igro (Kubato), Milanu pa je koncept igranja namiznih iger blizu od zgodnjih najstniških let, ko je začel z Warhammer. Prvega navdihujejo predvsem zgodbe in tematika, medtem ko je drugi odgovoren za mehanski del. Pazita, da se ne vmešavata v delo drug drugega, saj vesta, v čem sta najboljša, zato tudi pri pomembnih odločitvah nista imela težav.

Pravita, da ima v Sloveniji družabna igra negativen prizvok. Šele ko ljudje spoznajo kakšno sodobno, kvalitetno družabno igro, spremenijo mišljenje in hitro preidejo v igralce, ki si želijo težjih, strateških iger. Pravita, da je treba potencial namiznih iger ljudem pokazati.

Veseli ju, da se slovenska scena s področja družabnih iger razvija, da pa bi se morala še bolj povezati. Apelirata na domače ustvarjalce iger, ki se med seboj ne poznajo, bi si pa lahko z bogatimi izkušnjami med seboj pomagali in delili znanje. Tega sta bila letos v Essnu deležna na vsakem koraku in si želita, da bi tudi slovenska scena z družabnimi igrami med seboj tesneje sodelovala.