Decrypto – odkrijte pravo kodo s pomočjo besed

decrypto naslovnicaDecrypto je nova zabavna družabna igra, v kateri igralci tekmujejo v dveh ekipah. Vsaka se trudi pravilno interpretirati zakodirana sporočila, ki jih dobi od soigralcev iz ekipe, hkrati pa prestreza kode nasprotne ekipe. Vsaka skupina dobi svoj zaslon, v katerem so 4 karte s števili. Vsi v isti ekipi vidijo besede na teh kartah in jih skrivajo pred nasprotno ekipo. V prvi rundi eden od igralcev vzame karto s kodo, ki kaže 3 števila od 1 do 4 v nekem zaporedju. Nato kodirano sporočilo preda svoji ekipi, ta pa ugiba pravo kodo. Če ugane, super, če ne, dobi črno oznako neuspeha.

V drugi rundi prav tako dajejo namige o besedah, ki se ujemajo s kodo. Nasprotna ekipa nato ugiba številčno kodo. Če ugane, dobi bel označevalec uspeha, če ne, mora uganiti ta ekipa, sicer dobi črni označevalec. Pravilna ugotovitev sicer ne napravi ničesar, razen tega, da se z njo igralci izognejo neuspehu in nasprotni ekipi dajo informacijo o skrivnih besedah.

Runde se nadaljujejo, dokler ena ekipa ne dobi dveh belih znakov uspeha in zmaga ali drugi črni znak neuspeha in izgubi. Igra sicer v povprečju traja med 4 in 7 rund. Primerna je za 3 do 8 igralcev od 12 let naprej in traja pol ure. Gre za igro s timskim duhom, sklepanjem in besedami, ki je primerna za zabave.

Decrypto naj bi IELLO in Le Scorpion Masqué izdala v prvi četrtini leta 2018. Njen avtor je Thomas Dagenais-Lespérance, ilustratorji pa Fabien Fulchiron, NILS in Manuel Sanchez.