Kompleksna strateška Cooper Island osvojila Essen

cooper island naslovnica meeple euCooper Island, katerega polotoki se raztezajo v divji Atlantik, čaka na vas z enim samim namenom, da obogatite. Z dvema ladjama in nekaj člani posadke se vsak izmed igralcev zasidra na drugem polotoku. Slednjega raziskujete, naseljujete in obdelujete. Le eden pa bo v tem najbolj uspešen.

Cooper Island igralne runde in faze

Igralci priplujete na zanimiv, zelo razčlenjen Cooper Island, daleč stran od svoje dežele. Vaš cilj je, da otok kolonizirate. Da bi vam to uspelo, ga morate dobro raziskati. To storite tako, da na otok polagate ploščice. Ploščice vam zagotavljajo surovine, s slednjimi pa gradite stavbe.

Igra ima ploščo z osrednjim otokom, nanjo pa, odvisno od števila igralcev, pritrdite ostale igralne površine, ki predstavljajo manjše polotoke. Igralci ste prispeli vsak na svoj polotok in na njem zgradili pristanišče. Vaš cilj je, da dobite največ točk. To pa tako, da svoj otoček čim bolj raziščete in razvijete. Odkrili in obdelovali boste 4 vrste pokrajin, ki vam bodo dale različne surovine (gozd, travnik, gorovje, naselje). V večini boste raziskovali in razvijali svoj otoček s polaganjem ploščic na že obstoječe ploščice. Več nivojev, kot bodo imele, več oz. druge surovine bodo prinesle. S surovinami in denarjem boste gradili ladje, zgradbe, kipe in oskrbovali ladje. Tako boste pridobivali točke. Te pa si boste označevali z ladjicami, ki potujejo okrog otoka. Ena izmed ladij pluje v smeri urinega kazalca, druga obratno. Slej ko prej boste prispeli na soigralčevo ozemlje.

cooper island zadnja stran meeple eu

Igra ima 5 rund, vsaka ima 3 faze: fazo dohodka, fazo delanja in fazo čiščenja. V prvi fazi vsak igralec prejme dohodek, ki dopušča, da položi 1 otoček in 1 dvojno pokrajino na polotok. Poleg tega lahko izvede akcijo dohodka. V drugi fazi igralci po vrsti postavijo 1 figuro (delavca) na mesto za delavce na sredino otoka in izvedejo ustrezno akcijo. To delajo tako dolgo, dokler igralcem ne zmanjka delavcev. V tretji fazi sledi 7 korakov: 1. nahranite delavce, 2. reaktivirate dobrine, 3. in 4. zberete različne bonuse, 5. vrnete delavce, 6. izpraznite trg in 7. prestavite mojstra pristanišča na drugo ladjo. Sledi nova runda, po 5. pa končno točkovanje.

Za stratege

Cooper Island je najboljši primer kompleksne strateške igre. V njej boste namreč raziskali ne le otok, ampak tudi različne strategije (širjenje, pridelovanje, …) in zanimive mehanike igranja. Igra ima namreč inovativen sistem premikanja in “kupčkanja” ploščic. Posebnost igre je namreč v označevanju zmagovalnih točk, ki jih prikazujejo igralčeve ladjice, ki plujejo okrog bogatega in dobičkonosnega otoka.

Cooper Island je igra za 2 do 4 igralce od 12 let, traja pa minimalno dobro uro. Njen avtor je Andreas “ode.” Odendahl, ilustrator Javier González Cava, med drugim pa jo je na evropskem trgu založil Pegasus Spiele (Crown of Emara, Istanbul, Loot Island).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja