Arboretum

Avtor: Dan Cassar

Ilustrator: Philippe Guérin, Chris Quilliams, Beth Sobel, Waldo Ramirez

Založnik: Renegade Game Studios

Izšla: 2018

Tip: družinska, o naravi

Kategorija: igra s kartami

Način: zbiranje setov, vzdrževanje kart v roki, polaganje kart

Predviden čas igranja: 30′

Priporočena starost: 8+

Število igralcev: 2 – 4

Jezik: neodvisna od jezika, pravila v angleškem jeziku

Zgodba Arboretum:

Arboretum je namizna družabna igra, ki vas začara s svojo čudovito naravo in barvami. Igralci skozi svoj arboretum pripravljajo dobro pot za obiskovalce, da se lahko naužijejo krasnih barv popkov in listov. Cvetoča češnja, dišeči dren, mogočen hrast – vsi imajo posebno mesto v tem mirnem zatočišču. Spokojnost naj vas ne zavede, pod vsem tem namreč leži tekmovalni duh. Preudarno morate izbrati karte, ki jih boste postavili v svoj arboretum, prave pa obdržati v rokah.

Priprava igralne površine:

Arboretum je sestavljena iz 80 kart. Po 8 kart predstavlja posamezno drevesno vrsto. Te karte so označene s številkami od 1 do 8. Število igralcev vpliva na število drevesnih vrst, ki se pojavijo v igri. Izbrane karte dobro premešajte, vsak dobi 7 začetnih kart. Ostale karte zaprte položite na sredo mize. Iz tega kupčka med igro vlečete karte.

Potek igre:

Igralec, ki je na potezi, sledi trem korakom. Najprej vleče dve karti, nato eno odigra in nazadnje eno odvrže.

 1. Igralec vleče dve karti:
  Igralec lahko ti dve karti vleče iz kupčka sredi mize ali iz odprtega odlagalnega kupčka katerega koli igralca, lahko tudi iz svojega odlagalnega kupčka.
 2. Igralec odigra 1 karto:
  V prvi potezi igralec postavi predse eno odprto karto. Vse naslednje karte se morajo pravokotno dotikati že položenih kart.
 3. Igralec odvrže 1 karto:
  Vsak igralec ima svoj odlagalni kupček, na katerega ob koncu svoje poteze položi eno odprto karto.

Na koncu poteze ima igralec v roki vedno 7 kart. Igre je konec, ko eden izmed igralcev potegne zadnjo karto iz sredinskega kupčka. Ko ta igralec zaključi svojo potezo, sledi točkovanje.

Pravica do točkovanja

Vsakemu igralcu na koncu igre v roki ostane 7 kart. Pomembne so zato, ker na njihovi podlagi pridobivate točke. Igralec, ki zapisuje točke, kliče posamezno drevesno vrsto. Igralci pokažejo vse karte te drevesne vrste, ki jih še imajo v roki. Da igralec pridobi pravico do točkovanja drevesne vrste, mora imeti najvišji seštevek kart te drevesne vrste. Če imata dva igralca isti seštevek, oba dobita pravico do točkovanja določene drevesne vrste. Če ima igralec v roki karto z vrednostjo 8, nasprotnik pa isto drevesno vrsto oz. karto s številko 1, je karta z 8 vredna 0. Igralec lahko pridobi pravico do točkovanja za drevesno vrsto, ki je nima v svojem arboretumu. V tem primeru sicer ne dobi točk, a morda prepreči nasprotniku, da točkuje to drevesno vrsto. Kadar noben izmed igralcev nima v roki določene drevesne vrste, pridobijo pravico do točkovanja te drevesne vrste vsi igralci.

Točkovanje

Igralci točkujejo poti, za katere so dobili pravico do točkovanja. Pot predstavljajo pravokotno sosednje karte, ki se jim povečuje vrednost. Prva in zadnja karta te poti morata biti iz iste drevesne vrste. Na poti mora biti vrednost karte vedno večja od predhodne, vendar ni potrebno, da so zaporedne. Karti na začetku in koncu poti morata biti iz iste drevesne vrste, karte vmes pa so lahko katere koli drevesne vrste. Poti točkujete po naslednjih kriterijih:

 • Vsaka karta na poti šteje 1 točko.
 • Če je pot dolga 4 karte ali več, šteje vsaka karta na poti 2 točki.
 • Če se pot začne s karto vrednosti 1, dobi ta pot 1 dodatno točko.
 • Če se pot zaključi s karto vrednosti 8, dobi ta pot 2 dodatni točki.

Igralec z največ točkami je zmagovalec.

Mnenje o igri Arboretum:

Izpostavim naj, da je grafična podoba druge izdaje igre Arboretum izjemna. Še posebej pride do izraza ob koncu igre, ko ima vsak igralec pred sabo razprt svoj čudoviti arboretum.

Igralčeva poteza je na prvi pogled zelo preprosta, vlečeš dve karti, eno odigraš in eno odvržeš. To je vse. Vendar pa odločitev, katero karto odirati v svoj arboretum ni povsem preprosta, še posebej, če želimo ustvarjati dolge poti. Kaj hitro se lahko zgodi, da sestavimo idealno dolgo pot, pri tem pa pozabimo na to, da moramo ob koncu igre imeti še najvišji seštevek kart v roki, da dobimo pravico do točkovanja in velikega števila točk. Hkrati je to lahko del taktike, namreč da v roki obdržite karte, ki nasprotnikom onemogočajo točkovanje. Tudi odločitev o tem, katero karto odvreči na svoj odlagalni kupček, ni vedno enostavna, saj je lahko v veliko pomoč soigralcu. To je srčika igre Arboretum, ki ponuja prefinjenost in odličnost, namreč premišljeno balansiranje vseh treh aspektov igre. Čim bolje sestaviti svoj arboretum, ne odvreči kart, ki pomagajo nasprotniku in na koncu obdržati v roki pravilno kombinacijo drevesnih vrst.

Čeprav je igra namenjena igralcem od 8 leta starosti, imajo starejši in izkušenejši igralci nedvomno prednost, še posebej, če ste zelo tekmovalne narave. Seveda pri igri uživate tudi, če poti le sestavljate in občudujete lepoto in barve, ki nam jih da narava preko te igre. Igra se odlično igra v dvoje, saj imate pri tem večji vpliv in kontrolo nad nasprotnikom, nič kaj slabša ni v tri ali štiri. Več kot je igralcev, več je drevesnih vrst, igra pa ostaja napeta. Igralni čas približno pol ure omogoča, da igro odigrate večkrat zapored.

Igra je letos prejela nagrado na UK Games Expo za najboljšo strateško igro s kartami. Kako tudi ne, saj s svojimi preprostimi pravili ponuja veliko zanimivih in taktnih odločitev. Hitro se je naučite, vendar lahko traja kar nekaj časa, da jo povsem obvladate. Moj vtis po prvem igranju je bil popolnost, v smislu, da je igra dovršena, celotna. Zaradi izgleda, časa igranja in številnih zanimivih odločitev igro priporočam vsem ljubiteljem abstraktnih strateških iger.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja