Golden Ace nominacije

Posebna žirija je izbrala nominirance za najboljše namizne družabne igre v Franciji. Zmagovalci bodo prejeli naziv Golden Ace oz. As d’Or na Mednarodnem festivalu iger v Cannu v treh kategorijah: otroška igra, igra za vse igralce ter igra za zahtevne igralce. Zmagovalci bodo znani 21. februarja. Vsako leto žirija preigra več kot tisoč novih iger oz. iger, ki pridejo na novo na francoski trg. Med temi jih nominirajo deset. Poglejmo letošnje nominirance:

Golden Ace nominiranci v kategoriji za “vse igralce”:

golden-ace-treasure-island-meeple-eu1. Treasure Island

Posadka se je uprla zloglasnemu kapitanu, ujela ga je in zvezala. Krog za krogom ga sprašujejo, kje se nahaja njegov zaklad. Tega potem iščejo glede na dane namige. A kapitan Long John Silver jih morda zavaja, saj kuje pobeg z zakladom vred.

Gre za pustolovsko igro, v kateri blefirate. Eden izmed igralcev dobi vlogo kapitana, ki ostale zavaja pri iskanju zaklada. Vrhunec igre je, ko pobegne in v zadnjem krogu pobere zaklad.

Igra je primerna za 2 do 6 igralcev od 10 let naprej in traja 45 minut. Njen avtor je Marc Paquien, ilustrator pa Vincent Dutrait. Za Francijo jo je založil Matagot.

2. Shadows – Amsterdam

golden-ace-shadows-amsterdam-meeple-euPolicijska preiskava kaznivega dejanja v Amsterdamu je zamrla. Vaša detektivska agencija na željo naročnika raziskovanje pospeši, hkrati pa primer preiskuje tudi konkurenca. V igri Shadows se vsaka skupina detektivov vozi po mestu in išče tri namige. Najti jih mora pred konkurenco. V vsaki ekipi obveščevalec pošlje vizualne namige, da bi detektive čim hitreje in čim bolj diskretno pravilno usmeril.

Shadows je hitra igra sklepanja. Ima kratka pravila in je preprosta za igranje. V njej občutite stres, ki pritiče tekmovanju v realnem času.

Igra je primerna za 2 do 8 igralcev od 10 let naprej in traja 30 minut. Ustvaril jo je Mathieu Aubert za Libellud.

3. Solenia

golden-ace-solenia-meeple-euMajhen planet Solenia je že nekaj tisočletij brez cikla noč in dan. Severna polobla ima večno temo, južna pa se kopa v svetlobi.

Vaša naloga je, da potujete po planetu ter mu dostavljate potrebne surovine. “Dnevni” ljudje potrebujejo vodo in kamenje, stvari, ki so na njihovi polobli redke, “nočni” ljudje pa za preživetje potrebujejo les in pšenico. Pri tem nabirate zlate zvezde, ki so na koncu igre vaše točke.

Avtor igre je Sébastien Dujardin, ilustrator Vincent Dutrait. Igra traja med 30 in 45 minut, namenjena je 1 do 4 igralcem od 10 let naprej. Distribuira jo Asmodee.

4. The Mind

golden-ace-the-mind-meeple-euThe Mind je več kot igra, je poskus, potovanje. Je igra s kartami, v kateri s prijatelji postanete eno v mislih. Kako veste, katere karte ima soigralec v roki, brez da bi govorili?

Gre za zabavno igro s preprostimi pravili, ki ima različne nivoje. Igralci s svojimi kartami operirajo tako, da jih odlagajo na sredo mize. Igralec odloži karto z najnižjo vrednostjo in če nima nihče nižje, zmaga, igra pa se lahko nadaljuje. V nasprotnem primeru izgubi eno življenje. Igralci imajo v igri toliko življenj, kolikor je igralcev. Zmaga tisti, ki zaključi vse nivoje.

Igra je namenjena 2 do 4 igralcem, ki imajo 20 minut časa, lahko pa jo igrajo že igralci od 8 let naprej.  Ustvarila sta jo avtor Wolfgang Warsch in ilustrator Oliver Freudenreich. Distribuira jo Oya.

Golden Ace nominiranci v kategoriji otroških iger:

golden-ace-mr-wolf-meeple-eu1. Mr. Wolf ali Where’s Mr. Wolf

Volk se počasi plazi po gozdu. Ena od živali, ki živi na kmetiji, hitro opozori ostale, da je  čas, da se vrnejo. Igra je sodelovalne narave, kar pomeni, da igralci skupaj pomagajo živalim v prave skednje in hleve, preden volk doseže kamnito pot.

Igra je primerna za 1 do 4 otroke, stare od 4 let naprej in traja 15 minut. Avtorja sta Marie in Wilfried Fort, ilustrator pa Gaelle Picard. Založil jo je Blue Orange Games.

2. Kikafé ali Who did it?

golden-ace-who-did-it-meeple-euGre za vznemirljivo in zabavno igro s kartami. “Moj papagaj ni kakal sredi dnevne sobe, ampak menim, da je zajček.” Kot ponosni lastnik zajčka morate hitro preusmeriti krivdo na drugega ljubljenčka. Igra vsebuje mehaniko spomina in reakcije. S tem, da se znebite svojih kart, branite nedolžnost vaših 6 ljubljenčkov. Ko je obtožen vaš ljubljenček, morate hitro poiskati pravo karto in jo odložiti, krivdo pa prenesti na drugo žival. Da ne bi postali lastniki okrivljene živali, morate hitro reagirati in si zapomniti, katera žival je dokazano nedolžna.

Avtor igre je Jonathan Favre-Godal, ilustrator pa Steeve Augier. Namenjena je vsem od 6 let naprej, traja 15 minut, igra pa jo lahko 3 do 6 igralcev. Založili so jo v Blue Orange Games.

3. The Color Monster

golden-ace-the-color-monster-meeple-euIgralci s sodelovanjem pomagajo ugotoviti pošasti, kako se počuti. Ko so na potezi, vržejo kocko in prestavijo pošast na igralni plošči. Če pride igralec na mesto, ki ima čustveno oznako, ga pobere in poišče pravi kozarec. Kozarci so na policah, njihove barve pa so skrite. Če igralec izbere kozarec, ki se barvno ujema z emotikonom, slednjega položijo v ta kozarec.

Da bi pobrali žeton, morajo igralci razložiti situacijo, v kateri so se počutili kot na izbrani čustveni oznaki (veselje, žalost, jeza, strah in mir). Igralci zmagajo, če so čustveni žetoni na pravih kozarcih.

Igra je primerna od 4 let naprej in traja 20 minut, je za 2 do 5 igralcev. Ustvarila sta jo Josep M. Allué in Dani Gómez, ilustrirala pa Anna Llenas, distribuira jo Asmodee.

4. Zombie Kidz Evolution

golden-ace-zombie-kidz-evolution-meeple-euJe prva “legacy” igra za otroke. Igralci so v šoli, ko jih napadejo zombiji. Ti se infiltrirajo na vhode in v učilnice. Igralci se premikajo po šoli in eliminirajo zombije. Če mora zombi vstopiti v šolo, pa ni nobenega na voljo, potem igralci izgubijo. Če želijo zmagati igralci, morajo zakleniti vse 4 vhode.

Igra je primerna za otroke od 7 let naprej, traja 15 minut in je za 2 do 4 igralce. Avtorica je Annick Lobet, ilustrator pa Nikao. Založil jo je Le Scorpion Masqué.

Golden Ace nominiranci v kategoriji za zahtevne igralce so:

golden-ace-detective-meeple-eu1. Detective

Detective: A Modern Crime Boardgame je igra sodelovalne narave. Sestavljena je iz več povezanih zgodb. Igralci so preiskovalci. S posebnim geslom dostopajo do spletne baze podatkov, s katerimi rešujejo primere. Pri tem jim pomagajo priročnik o preiskavah in drugi spletni viri. Igralci ne le prevzamejo vlogo preiskovalcev, ampak dejansko preiskujejo kot preiskovalci.

Igro sta ustvarila Przemyslaw Rymer in Ignacy Trzewiczek za Portal Games, primerna je za od 1 do 5 igralcev, traja dve uri, primerna pa je od 16 let naprej.

2. Spirit Island

golden-ace-spirit-island-meeple-euIgra je kooperativna in strateška. Vsebuje mehanizem, da se najprej naselite in potem uničujete. Gre za nadzor nad ozemljem v alternativnem zgodovinskem svetu. Igralci so duhovi zemlje s posebno močjo, ki se skupaj z domačini borijo proti osvajalcem, ki želijo okupirati zemljo. Z igranjem se igra stopnjuje, vsi se vedno bolj širijo in pustošijo.

Igra je delo R. Erica Reussa in je primerna za 1 do 4 igralce od 14 let, traja pa uro in pol. Izdali so jo pri Greater Than Games.

3. KeyForge

golden-ace-keyforge-meeple-euV univerzumu se nahaja Crucible, umetni svet, zgrajen iz koščkov neštetih planetov. Igralca imata unikaten kupček kart. Njun cilj je, da skujeta ključ, ki bo odklenil skrivne trezorje Crucibla in bosta do zakladnice znanja prišla prva. Igralca vodita svoje raznolike ekipe, ki so polne privržencev treh največjih hiš omenjenega sveta, zaradi kart, ki omogočajo “nešteto” možnih kupčkov, pa niti dve bitki nista enaki.

Igro je ustvaril Richard Garfield, izdali so jo pri Fantasy Flight Games. Primerna je za 2 igralca, stara 14 let in več, traja pa 45 minut.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja