Die Post ist da

Di Post ist da naslovnicaAvtor: Tim Rogasch

Ilustrator: Michael Schober

Založnik: HABA – Habermaaß GmbH

Izšla: 2015

Tip: otroška, poučna

Kategorija: iskanje lokacij

Način: pobiranje in dostavljanje

Predviden čas igranja: 5-10′

Priporočena starost: 2+

Število igralcev: 1-4

Jezik: neodvisna od jezika

Zgodba:

Poštar Pit ima vsak dan ogromno paketov, ki jih mora dostaviti. Včasih ni preveč previden in se zmoti. K sreči ima pomagače – otroke. Ti se prepričajo, da so vsi paketi prispeli na pravi naslov. Otroci morajo pogledati zelo pozorno, da bi prepoznali prave barve in predmete ter jih pravilno razporedili.

Priprava igralne površine:

Iz dveh trdnih delov sestavite 3-D hišo s 4 sobami in jo položite na sredo. V zeleni sobi je doma krava Kara, v modri pes Hans, v rumeni miška Mari in v rdeči zajček Hugo. Pripravite 12 paketov – ploščic (v vsaki barvi so po trije) in jih položite v škatlo. Pripravite še leseni poštarski avto s poštarjem.

Potek igre:

Igra vsebuje različne scenarije. Uporabite lahko kateregakoli, odvisno od tega, kako se na igro odziva vaš otrok.

Sicer pa položite paketke z barvno stranjo navzgor v igralno škatlo – to je pošta. Zraven že čaka poštar Pit. Otroci igrajo v smeri urinega kazalca. Ko je igralec na vrsti, prejme paket. Položi ga na poštarski avto in pelje v izbrano sobo. Prava soba je tista, ki se barvno ujema. Poštar pozdravi narisanega stanovalca in mu izroči paket. Nato igralec preveri, če je izbral pravo sobo. To stori tako, da obrne paketek. Na drugi strani je namreč narisan predmet, ki se nahaja v tisti sobi. Če se predmeta ujemata, je otrok pošto pravilno dostavil. Če se je zmotil, ga naloži nazaj na avto in znova dostavi.

Ko so vsi otroci dostavili vse paketke pravilno, je igre konec in so vsi zmagovalci.

Mnenje o Die Post ista da:

Če ste ljubitelj družabnih iger, verjamem, da boste svojo strast do njih prenesli tudi na svoje otroke. Ob tem se poraja vprašanje, kako? Ni dobro namreč, da otroka silimo v nekaj, česar noče. Pri tem nam pomagajo različna podjetja. Z briljantnimi razvijalci in ustvarjalci namreč poskrbijo, da lahko že najmlajši, od dveh let naprej, v svet namiznih iger pristopajo na nezahteven in njim prilagojen način. Podjetje HABA se s serijo Moja prva igra ukvarja že kar nekaj let. Med številnimi iz te serije je tudi Die Post ist da.

Različni scenariji v igri Die Post ist da se prilagodijo razvoju in stopnji otroka. Z njimi se namreč poveča težavnostna stopnja.

V tako imenovani “prosti igri” se otroci z igro spogledujejo. Ogledujejo si in prijemajo igralni material, spoznavajo slikice, predmete, barve, oblike. Materiali so dovolj veliki, da jih otrok ne more pojesti in se zadušiti. Z otroki se o videnem pogovarjamo. Sprašujemo jih in jim z namigi pomagamo in jih usmerjamo. Vprašamo jih lahko, v kateri sobi živi katera žival, kakšne barve so sobe in paketi, kaj je narisano na paketih in v sobah, kdo je poštar, kaj dela, zakaj je ta paket dostavil prav v dotično sobo…

Tako jih počasi navajamo na preprosta pravila, ki sledijo. To, da jih razumejo in jim sledijo, je zelo pomembno za njihov razvoj. Pravila namreč gradijo socialne in osebnostne interakcije tako doma kot v varstvu. Ključne sposobnosti, ki jih otrok potrebuje, so: pozorno poslušanje, potrpljenje, sodelovanje ter samoobvladovanje.

Ko otroci usvojijo “barvni sistem dostavljanja” in pravila, jim lahko predstavite različice. Paketke obrnete tako, da se namesto barv vidijo naslikani predmeti. Po tem scenariju mora poštar Pit pakete dostaviti glede na predmet. Otroci iščejo, v kateri sobi se nahaja ta predmet in ga dostaviti tisti živali. Ko paket dostavijo, ga obrnejo in preverijo, če se barva ploščice ujema z barvo sobe. Škatlo s paketki lahko tudi dobro pretresemo, otroci pa jih nato sortirajo po barvi ali predmetu in tako pospravijo pošto.

Nadgradnja je taka, da paketke razdelite živalim po sobah. V vsako položite 3 pakete s sliko navzgor. Predmeti na sliki ne smejo pripadati tej sobi oz. živali. Živali nato kličejo poštarja Pita, izberejo darilo za prijatelja – drugega prebivalca, poštar pa ga tja dostavi. Npr. kravica Kara ima darilo za psa Hansa, poštar gre h kravici po paket in ga mora pravilno dostaviti.

Morda se vam zdi kar preveč preprosto, za dvoletnico/dvoletnika pa to ni. Dejansko je potrebno igro spoznati tako, da se z otrokom o njej najprej pogovorimo. Da otrok pretipa in prime vse materiale, da se nauči barv in oblik/predmetov. Pravila kar takoj so na tej stopnji težje dosegljiva. Otroci te starosti večinoma še nikoli niso igrali namizne igre. Poleg tega ne znajo čakati na vrsto, se ujezijo, ko se zmotijo ali se zmoti kdo drug, paket jim pade iz avta in jih vrže iz tira, nimajo koncentracije…

Otroci imajo v tej starosti z družabno igro, s katero se srečujejo prvič, torej kup težav. Pomembno je, da jih venomer postavljamo pred izziv in spodbujamo njihov zgodnji razvoj. Igra Die Post ist da je tista, ki skrbi za to, da otrok vadi govor, se uči novih besed, spoznava barve in predmete. Predvsem pa skrbi za razvoj fine motorike, ko nespretni prstki nalagajo paketke na avto in jih dostavljajo.

Ta zgodnja igra Die Post ist da je razvita tako, da so vsi otroci zmagovalci. To je nadvse pomembno, saj otroci radi zmagujejo in nasprotno, žalostni so in se ujezijo, če zmaga kdo drug. S takimi igrami jih spodbudimo, da vzljubijo namizne igre, ki seveda razvijajo njihovo logiko. Postopoma in preudarno jih uvajamo na to, da je zmagovalec le eden.

Za konec bi rada z vami delila še eno zanimivost. Pred nekaj majhnih in malo večjih otrok sem položila tri otroške igre in vsi so se zapodili prav v to. Zakaj so izbrali Die Post ist da? Ker igra vsebuje avto, to je bil njihov odgovor.