Dice Forge

dice forge naslovnicaAvtor: Régis Bonnessée

Ilustrator: Biboun

Založnik: Libellud, Asmodee

Izšla: junij 2017

Tip: družinska

Kategorija: igra s kockami, fantazijska

Način: dograjevanje kock, metanje kock

Predviden čas igranja: 40′

Priporočena starost: 10+

Število igralcev: 2-4

Jezik: neodvisna od jezika (navodila v tujem jeziku)

Zgodba Dice Forge:

ddice forge kocka

Scena je postavljena v fantazijski božanski svet, kjer so svetišče, nebeški otoki in 4 fantazijski junaki, ki se želijo povzpeti v polboga. To ste vi, igralci. Da bi vam to uspelo, morate opraviti preizkus, vzeti usodo v svoje roke ter premagati tekmece. Pogum in razum bosta vaša najboljša zaveznika. Pomagajo vam božanske kocke, saj z njimi zbirate sredstva, ki vas popeljejo k zmagi. Vaše kocke pa so nenavadne. Dice Forge je namreč razvojna igra z inovativno tehniko, ki temelji na kockah z odstranljivo ploskvijo in zamenljivimi površinami oz. simboli. To pomeni, da si kocko sami ustvarjate in jo izpopolnjujete. Tako postaja močnejša iz runde v rundo. Kocka vam da surovine, z njimi pa imate na voljo več zmagovalnih strategij.

Priprava igralne površine:

Igra vsebuje 8 kock, na katerih menjate simbole, 108 simbolov za kocko, 96 kart, ploščo z nebeškimmi otoki, ploščo s svetiščem, 4 figure junakov in inventar, ki jim pripada.

dice forge layoutVsak od igralcev prejme svojo igralno ploščo oz. lestvico, na kateri si s kockicami v svoji barvi določa točke, zlato ter lunine in sončne drobce. Dobi tudi figuro, ki jo položi na igralno ploščo nebeških otokov, okrog katere razporedite karte (te so lahko vedno različne, saj jih je več). Karte so oštevilčene, prav tako prostori, kamor jih odložite. Na mizo položite igralno škatlo, v kateri imate popredalčkane še določene pripomočke, ter seveda osrednjo ploščo s svetiščem, na kateri so zamenljive površine za kocke.

Potek igre Dice Forge:

Vsak igralec dobi dve kocki. Z njimi pridobite surovine: zlato, drobec sonca in drobec lune ter točke. Vendar surovin ne prejmete le, ko ste vi aktivni igralec, temveč vsakokrat, ko je nekdo na vrsti. Namreč, ko je na vrsti igralec, vsi igralci vržejo kocke, celo dvakrat, če sta igralca le dva in si vzamejo surovine. Te prejmete tako, da si svoje markerje premaknete na svoji plošči. Na začetku igre so kocke šibke in ne nudijo veliko surovin. Z igranjem pa imate možnost, da kocke izboljšate. Ko so vsi naenkrat vrgli kocke in si določili surovine, je na vrsti aktivni igralec. Ta lahko v svetišču kupi za zlato druge, boljše simbole za kocko in jih zamenja ali pa na nebeških otokih kupi karte, ki prinašajo enkratne ali dolgotrajne ugodnosti in točke.

dice forge svetisce

Svetišče ima mnogo skladov, ki vsebujejo nove ploščice, ki jih namestite na kocko. Vsak sklad ima zraven pripisano ceno. Če želite kaj kupiti, plačate ustrezno število zlata in v svoji rezervi to označite. Kupite lahko toliko, kot imate zlata, vendar se morajo ploskve med sabo razlikovati.

Nabiranje novih simbolov na vaši kocki sicer ne prinese točk, vendar z njimi pridete do nebeških otokov, kjer so karte. Z njimi pridobivate točke, hkrati pa prinašajo dobrine in bonuse. Po metanju kocke lahko, namesto da kupite v svetišču nov simbol, potujete s figuro na ploščo s kartami. Kupite jih s sončnim ali luninim drobcem.

Vsaka karta nudi svojstveno moč in prinaša neko prednost. Tako npr. lahko razširite prostor na svoji igralni ploščici s surovinami in pridobite več prostora za shranjevanje surovin. Če na polju izrineš drugega igralca ali si sam izrinjen, ti veliki medved prinese točke. Karta omogoča, da se tvoji drobci lune in sonca pretovorijo v točke slave, lahko pa s karto pridobite nov simbol na kocki. Ne samo, da vam karte nudijo posebne sposobnosti in dobrine, ampak na koncu večina prinese tudi točke.

dice forge nebeski otokiTi dve akciji, obiskanje svetišča in junaško dejanje – torej karte, sta srčika igre Dice Forge. Vendar smeš, ko si aktivni igralec, narediti le eno od teh akcij. Lahko pa narediš še eno akcijo, če zanjo plačaš 2 sončna drobca. Igra traja le 9 rund (oz. 10, če igrajo trije igralci), zato ima dodatna akcija velik vpliv na potek in zmago. Treba je dobro pretehtati, kako boste zapravili svoje surovine in katero akcijo boste kdaj uporabili. Po končanih rundah preštejete vse točke, zmaga igralec z največ točkami.

Mnenje o Dice Forge:

Dice Forge je simpatična, razmeroma hitra igra podjetja Libellud. Pravila so dokaj kratka in dobro razumljiva, igra pa je jezikovno neodvisna. Zaradi lahkotnosti je primerna za družine, kar pa ne pomeni, da ni za bolj izkušene igralce. Je pa zelo odvisna od sreče. Vse je namreč v metanju kocke. Če vržete dobre surovine, super, sicer pa imate vedno možnost izboljšati svojo kocko. Vseh ploskev vam morda res ne bo uspelo zamenjati z močnejšimi in bolj donosnimi simboli. Kakorkoli, upajte, da jih potem vsaj mečete. Obstaja pa možnost menjave ploskev na kocki, če vam jih v svetišču zmanjka ali vam niso všeč, s kupovanjem kartic. Nekatere prinesejo posebne ploskve z bonusi, s katerimi lahko hitro zaslužite.

Igra je dinamična, hitro poteka, ravno dovolj možnosti ponuja, da odločitev ne traja predolgo, hkrati pa ni suhoparno. Sprva je sicer težko menjati ploskve na kocki. Menda naj bi se z večkratno uporabo stanje izboljšalo. Nova igra oz. kocka definitivno potrebuje močne prste, nohte in živce.

Dice Forge je vizualno zelo lepa. Svet na njej je fantazijski, v nežnih barvah, nenasilen. Kar mi je po kupu agresivnih ilustracij vseh možnih družabnih iger na trgu pravi balzam za oči. Vendar pa sama zgodba o božanskih otokih, bogovih in polbogovih nima povezave s samim igranjem. Mečeš kocko, nabiraš surovine ter z njimi upravljaš in pridobivaš točke.

Ponuja pa Dice Forge več možnosti pri tem, kako nabirate točke. Nabirate jih namreč s kupovanjem kartic. Ene nimajo sicer nič točk, vendar nosijo dobrine. Ene takoj prinesejo točke, ene pa obilno obrodijo na koncu. Tudi sicer prinesejo dobrine, ki pridejo prav in so uporabne med igranjem. Je pa treba preudarno kupovati te karte, saj s kakšno pomagate tudi nasprotniku. Možnosti je veliko, poleg tega s svojim denarjem oz. zlatom kupujete boljše ploskve na kocki. S tem mečete donosneje in lahko kupujete dražje kartice, ki prinesejo bistveno več točk.

Igranje v dva je prav tako zabavno kot igranje v štiri, seveda hitreje zmanjka boljših stvari, tako da morate biti v vsem hitrejši. V dvoje se svetišče do polovice izprazni pred igro in tako poskrbi za napeto tekmovanje pri izboljšavi kock. Če vas bodo soigralci prehiteli in pokupili vse dobre simbole, boste bistveno počasneje napredovali.

Glede na to, da je bistvo igre metanje kock, torej sreča, je igra vseeno uravnotežena. Na koncu se nemalokrat zgodi, da zmagovalca loči zgolj peščica točk od zasledovalcev.

Škatla je dobro zasnovana. Ima predelke za vse pripadajoče igralne komponente, da jih lahko hitro in varno pospravite in pri naslednji igri prav tako hitro pripravite za igranje. Dobra je tudi idejna zasnova plošče s svetiščem, na kateri so prostorčki, kamor zložite zamenljive ploščice za kocke. To po končani igri preprosto denete v mapo in jo fiksirate s priloženo elastiko. Morda bi bilo pametneje narediti obstojnejšo mapo. Škatla sama je zasnovana tako, da vseh igralnih sestavin ne dajete iz škatle, temveč jih, vključno s ploščo s svetiščem, pustite v škatli. To je super, ker ni preveč pospravljanja in ne pripravljanja, le zabavno igranje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja