A Game of Thrones: Hand of the King

A Game of Thrones: Hand of the King naslovnicaAvtor: Bruno Cathala

Ilustrator: Mihajlo Dimitrievski

Založnik: Fantasy Flight Games

Izšla: konec 2016

Tip: abstraktna strateška igra

Kategorija: igra s kartami, fantazijska

Način: zbiranje setov, premikanje po mreži

Predviden čas igranja: 15 – 30′

Priporočena starost: 14+

Število igralcev: 2 – 4

Jezik: besedilo na karticah (v ang. jeziku)

Zgodba:

V King’s Landing (kraljevem pristanku) so se zaradi obilne pojedine in turnirja zbrale velike hiše iz Westerosa in tako pokazale spoštovanje kralju in dvoru. Tudi ti si pripotoval od daleč, da bi se jim pridružil in postal kraljeva roka. Da pa te kralj izbere, moraš zbrati podporo sijajnih družin. Zaposliš Varysa, da se kot pajek premika med plemiči in jim šepeta tvoje ime. Prepričuje jih, da se pridružijo tvoji kampanji in ti izkažejo podporo. Če želiš biti imenovan za kraljevo roko, moraš namreč svojo moč in vpliv razširiti med velikimi hišami Westerosa.

Priprava igralne površine:

A Game of Thrones: Hand of the King premikPremešamo 36 kart karakterjev (iz 7 hiš: Tully, Tyrell, Baratheon, Targaryen, Lannister, Greyjoy in Stark) in iz njih sestavimo igralno površino 6 vrstic po 6 kartic. Premešamo še karte pomočnikov in jih 6 odprtih položimo ob igralno površino, preostanek položimo v bližino.

Potek igre A Game of Thrones: Hand of the King:

Izberemo začetnega igralca, ki začne igro s premikom karte Varys. Igralci si nato sledijo v smeri urinega kazalca. Ko je igralec na potezi, določi pravokotno smer premika in hišo, na katero se bo postavil. Karto Varys nato premakne do najbolj oddaljenega lika napovedane hiše in predse vzame vse karte likov pripadajoče hiše. Na primer: karta Varys je na sredi polja, premaknemo jo lahko vodoravno ali navpično v njeni liniji gor ali dol oz. levo ali desno. Odločimo se, da jo premaknemo vodoravno v desno, ker sta v tej liniji dve karti, ki jih potrebujemo (recimo dva Lannisterja). Po pravilih ne smemo vzeti le enega, ampak vse iz pripadajoče hiše, torej dva, na zadnjo vzeto karto v liniji odložimo Varysa.

Nato igralec preveri med ostalimi igralci, ali ima največ likov iz dotične hiše in v tem primeru vzame pripadajoči prapor. Kadar igralec vzame zadnji lik določene hiše, izbere enega pomočnika izmed šestih razkritih ob igralni površini in izvrši akcijo pomočnika. Igra se nadaljuje v smeri urinega kazalca in se zaključi, ko se Varys ne more več premakniti. Na koncu igre se preveri, kateri izmed igralcev ima največ praporov, ta je zmagovalec. V primeru izenačenja, zmaga igralec, ki si lasti prapor hiše, kateri pripada več likov.

Mnenje o družabni igri A Game of Thrones: Hand of the King:

A Game of Thrones: Hand of the King karteIgra A Game of Thrones: Hand of the King sodi med abstraktne igre. Sama tematika sicer pritegne ljubitelje serije Igra prestolov, vendar ni ključnega pomena za igranje. Igro lahko vzamemo za lahkotno igro in jo hitro odigramo ali pa se zelo poglobimo, pretehtamo vsak premik in s tem lahko kar precej podaljšamo čas igranja. Spominja torej na princip šaha.

A Game of Thrones: Hand of the King je primerna za dva do štiri igralce. Z večjim številom igralcev je v igri več kaosa. V dvoje pa imata igralca več kontrole nad dogajanjem in je igra še bolj strateška. Vsekakor se obrestuje, če naredite dolgoročni plan in se ga držite. V dvoje morate pazljivo spremljati poteze nasprotnika in nanje reagirati, saj lahko z malo vaše nepozornosti hitro odnese prapor ali dva in zmaga je njegova.

V veliko pomoč so vam pomagači. Lahko vam pomagajo ubiti kakšnega od likov, ki jih potrebuje nasprotnik ali pa ukradete nasprotniku kakšen lik in si s tem priborite prapor. To je lahko tudi ključnega pomena pri zmagovalni strategiji.

Čas trajanja igre je relativno kratek (odvisno od igralcev in stila igranja). Tako je igra primerna za takrat, ko še mogoče čakate na koga, da se vam pridruži pri daljši igri. Ali pa takrat, ko si zaželite kratke igre, vendar take, da vam še vedno predstavlja izziv. Ker je hitra in lahkotna, je primerna za poletno igranje. Za na plažo morda, če ni preveč vetrovno in imate veliko plažno brisačo. Sicer pa za na kakšno jaso in z veliko piknik podlogo.

Kot je bilo že omenjeno, sama tematika nima odločilnega vpliva na igranje oz. z igranjem ni povezana. Se pa zna zgoditi, da bo grafična implementacija Igre prestolov koga odbila od igranja. Žal mi je te, sicer dobre igre, da nima lepše ilustratorske podobe. “Risankasta” implementacija likov iz serije se jim namreč ni posrečila in bi z drugačno podobo privabila k igranju še kakšnega ljubitelja serije več. Morda bi lahko v FFG pomislili tudi na izdelavo malenkost kvalitetnejših oz. debelejših in tako vzdržljivejših kartic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja