Sit Down! predstavlja novosti na letošnjem Spiel ’19

sit down magic maze hidden roles meeple euV Essnu je vse nared za Mednarodni festival družabnih iger oz. Internationale Spieltage – SPIEL ’19. Med mnogimi založniki se bo predstavil tudi Sit Down!, ki je zaslovel z uspešnico Magic Maze. Predstavil bo 5 novih iger, pa tudi razširitev za Magic Maze Hidden Roles, ki je izšla že poleti. Gre za manjši dodatek, ki povečuje socialne vidike igre. Vsak igralec ima vlogo, ki ga naredi izdajalca, ali pa ima posebno misijo oz. sledi posebnemu pravilu.

Magic Maze on Mars

je prva noviteta iz Sit Down! Prvi naseljenci že prihajajo na Mars, kolonija pa še ni pripravljena. Igralci so roboti, ki skušajo zgraditi kolonijo, preden prispejo prvi naseljenci. Cilj je, da zgradijo kupole, ki so primerne za bivanje in jih do njih tudi popeljejo, ko prispejo. Pozorni morajo biti na čas, da jim ne zmanjka kisika.

Potek igranja

Pravila določajo, da igralci postavijo začetno ploščico na sredino mize. Razdelijo akcijske ploščice in premešajo 4 A ploščice v zaprt kupček.

magic maze on mars naslovnica meeple euV igri ustvarjajo surovine. Dobijo jih s ploščicami različnih barv oz. kdor ima določeno barvo na akcijski ploščici, lahko pridela surovino v tisti barvi v tovarni iste barve. Igralci lahko prestavljajo surovine v skladu z barvo ploščice. Če ima igralec akcijsko ploščico z oranžno in rdečo barvo, sme premikati surovine po oranžnih in rdečih poteh. Surovine prestavljajo od ene do druge postaje, vsaka postaja pa lahko hrani le eno surovino (jih ni dovoljeno preskočiti).

V igri gradijo nove ploščice in sicer potrebujejo surovino z barvo postaje (npr. modra surovina na modri postaji). Ko je surovina tam, sme igralec, ki ima to barvo na svoji akcijski ploščici, prestaviti surovino in razkriti zgornjo ploščico.

sit down magic maze on mars meeple eu

Igralci so omejeni s časom. Da obrnejo peščeno uro, morajo prestaviti katero koli surovino na prostor s časom. Surovino vrnejo banki, žeton s časom pa postavijo na prostor s časom. Ko to storijo, pokažejo naseljencem, da kolonija še ni pripravljena. Zato bodo znova obkrožili Mars, preden bodo pristali, tega pa seveda ne morejo delati v nedogled.

Nekatere ploščice imajo prostor za kupole. Da jo zgradijo, morajo postaviti upodobljeno surovino na mesto kupole. Ko so vse potrebne surovine umeščene na kupolo, lahko kateri koli igralec pospravi surovine nazaj v banko in postavi kupolo.

Ko igralci zgradijo vse kupole, prispejo naseljenci. Slednje postavijo na raketo in jih prestavljajo kot surovine. Zmagajo, ko vsaj en naseljenec naseli vsako kupolo. Na postajah je lahko samo po en naseljenec (ki ne sme preskakovati surovin). Prav tako igralci ne smejo obračati peščene ure, ko prispejo naseljenci. Če jih čas premaga, izgubijo.

Igra je primerna za 1 do 6 igralcev od 8 let in traja 15 minut. Njen avtor je Kasper Lapp, ilustrator pa Gyom.

sit down house flippers naslovnica meeple euHouse Flippers

S to igro se prelevite v posrednike nepremičnin. Kupujete, popravljate in prodajate hiše. Posel je težek, a vaše hitre odločitve in še hitrejše prenove vam štejejo v plus.

Vsaka peščena ura predstavlja zemljišče, ki ustvarja periodični dohodek. Igralci vlagate v nove propadajoče objekte in jih prenavljate, prodajate in ustvarjate dobiček, ki ga znova investirate. Po napornem delu je cilj igralca ta, da doseže sanjsko brezdelno življenje pod kokosovimi palmami.

Vsi igralci igrate hkrati in čim hitreje. Igra ima 4 možne scenarije: poberete najemnino, kupujete in popravljate nepremičnino, najamete strokovnjaka za donosne nepremičnine, povečate svoje prihranke.

Igra je za 2 do 4 igralce od 7 let in traja 10 minut. Avtorja sta Jonathan Bittner in Andrew Cedotal, ilustrator pa Alexandre Bonvalot.

Wormlord

sit down wormlord naslovnica meeple euDeževniki niso počasna bitja brez ambicij. Že od nekdaj sanjajo, da bi osvojili svet, a jim to onemogočajo notranji spori. Rdeči so prepričani, da bodo voditelji čet. Tako trdijo tudi modri in zeleni in rumeni. Udarci so torej neizogibni.

Tudi to igro igrate hkrati, brez potez. Bistvena sestavina je, da osvajate mesta s postavitvijo vozlov. Možno je, da se uprete nasprotniku tako, da razvozlate njihove vrvi in jim jih vrnete. Pogoji za zmago se razlikujejo od ene pasti do druge, največkrat pa je pomembno, da osvojite veliko število mest s cilji.

Igra je za 2 do 4 igralce od 6 let in traja 20 minut. Avtorja igre sta Jonathan Bittner in Andrew Cedotal, za ilustracije je poskrbel Gyom.

Space Bowl

Navdušeni pustolovci, ki hlepijo po tem, da bi odkrili nekaj novega, so se odločili, da bodo odleteli v neznano in poiskali nov planet, primeren za življenje, kjer bodo lahko začeli znova.

sit down space bowl naslovnica meeple euGre za tekmovalno igro iz Sit Down!, ki jo igrate hkrati. Čim hitreje morate v galaksiji razpoznati primerno ozvezdje za bivanje, seveda glede na znan vzorec položaja planetov.

1. V prirejeni škatli, ki predstavlja računalnik, zaženete frnikole, ki se ujemajo s planeti, ki so na vrhu kupa s kartami. Vsak element mora biti v 1 od 9 razdelkov v škatli.

2. Poglejte galaksijo (kvadrat 5×5 kart) in iščite isti vzorec, kot je v škatli.

3. Če najdete dobro rešitev, recite: “Gremo”, in odštevajte od 10 do 0. Ko preštejete do nič, vsi igralci, ki mislijo da imajo rešitev (karto z galaksijo), potrdijo karto s prstom. Če nihče ne najde rešitve, rečete: “Vsi bomo umrli”, in odštevate. Igralci, ki imajo rešitev, jo s prstom pokažejo, ostali pa, ki nimajo rešitve, to pokažejo z žetonom.

4. Igralci prejmejo točke glede na njihov uspeh. Točke lahko v primeru poraza tudi izgubijo.

Igra je primerna za 2 do 8 igralcev od 8 let in traja pol ure. Njen avtor je Stéphane Brachet, za ilustracije je poskrbel Gyom.

Palm Reader

sit down palm reader naslvnica meeple euiz Sit Down! ima nekaj rund in v vsaki igralec, ki je na potezi, vleče karto in naključno izbere enega od petih simbolov na njej. Ta igralec nato nariše ta simbol na dlan igralca, ki sedi na levi strani, ta pa ima medtem zaprte oči. Greste v krogu in sledite dlanem (kot telefon). Ko ste simbol narisali zadnjemu igralcu, razkrijete karto. Vsi igralci glasujejo, kaj je bil prvotni simbol. Dobite toliko točk, kot je število igralcev, ki so pravilno uganili simbol.

Igra je za 4 do 10 ljudi od 6 let naprej in traja 15 minut. Avtorja te igre sta Jonathan Bittner in Andrew Cedotal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja