Opis igre ponuja večkrat nagrajeno IceCool

icecool naslovnicaAvtor: Brian Gomez

Ilustrator: Reinis Pēterson

Založnik:  AMIGO Spiel + Freizeit GmbH

Izšla: 2016

Tip: otroška, družinska

Kategorija: spretnostna, akcija

Način: frcanje pingvinov

Predviden čas igranja: 20′ – 30′

Priporočena starost: 6+

Število igralcev: 2 – 4

Jezik: neodvisna od jezika (navodila v tujem jeziku)

Zgodba IceCool:

Pingvini so v šoli. Postanejo lačni, zato “špricajo” pouk in iščejo ribe. Direndaj po šolskih hodnikih miri nadzornik. Njegovo vlogo prevzame vsako rundo eden izmed igralcev, ki je lovilec. Njegov cilj je uloviti ostale pingvine (tekače), ki poskušajo zbrati ribe, ki visijo nad vrati. Igralci pridobivajo točke z lovljenjem ostalih ali zbiranjem rib. Runda se zaključi, ko lovilec ulovi vse tekače ali pa je eden izmed tekačev zbral vse tri ribe v svoji barvi. Igre pa je konec, ko je vsak od igralcev enkrat lovilec. Zmagovalec je tisti, ki zbere največ točk.

Priprava igralne površine:

icecool frcanje5 škatel položite eno ob drugo tako, da se ujemajo barve na tleh pri okviru vrat. 4 bele ribe položite na označena črna mesta, da držijo škatle skupaj. Izberite si svojo barvo in vzemite pingvina, kartico s sliko, osebno izkaznico in 3 ribe v pripadajoči barvi ter jih zataknite nad označena vrata. Kartico s sliko in osebno izkaznico položite predse. Premešajte karte z ribami in jih položite s hrbtno stranjo navzgor ob ploščo. Igralec, ki je zadnji videl pingvina, je prvi lovilec.

Potek igre IceCool:

Igra se toliko rund, kot je igralcev (razen pri igri v dvoje). V vsaki rundi je en igralec lovilec, ostali so tekači. Vsaka runda je sestavljena iz treh faz.

1. faza: Priprava runde

Vsak tekač pritrdi svojo ribo nad vrata, ki so označena z ikono ribe. Lovilec položi svojega pingvina v kuhinjo (škatla št. 2) kamorkoli znotraj polja, omejenega z rdečo črto.

2. faza: Igranje

Začne igralec, ki sedi na levi od lovilca, ostali si sledijo v smeri urinega kazalca. V igri 4 igralcev si sledijo tekač – tekač – tekač – lovilec.
Ko je igralec na potezi, enkrat frcne svojega pingvina. Začetni igralec postavi svojega pingvina v učilnico na rdečo piko (škatla št. 1) in ga frcne. Ostali tekači v vrstnem redu storijo isto. Lovilec začne igro v kuhinji iz mesta znotraj rdeče linije, ki ga je izbral med pripravo runde. V naslednjih potezah igralec frcne pingvina iz mesta, kjer je pristal prejšnjo potezo.

Kadar gre tekačev pingvin skozi vrata, nad katerimi je riba v njegovi barvi, vzame ribo ter vleče zgornjo karto iz kupčka kart. Karto pogleda in jo zaprto položi k svoji karti pingvina. Igralec dobi toliko točk, kot je napisano na karti. Lahko se zgodi, da gre pingvin skozi več vrat z ribo v njegovi barvi. V tem primeru dobi igralec točke oz. karte za vsako ujeto ribo. Če se lovilec in tekač zaletita, lovilec vzame njegovo osebno izkaznico.

3. faza: Konec runde

je, ko eden od tekačev zbere vse tri ribe v svoji barvi ali lovilec ulovi vse tekače (ima vse osebne izkaznice). Takrat vsak igralec, začne lovilec, vleče 1 karto iz kupčka in sicer za vsako osebno izkaznico, ki jo ima pred sabo. Lovilec dobi 1 karto za svojo osebno izkaznico in 1 za vsako ujeto osebno izkaznico. Igralec vzame nazaj svojo osebno izkaznico in 3 ribe v svoji barvi. Igralec na levi od lovilca postane lovilec in runda se ponovi.

Igre je konec po toliko rundah, kot je število igralcev (vsak igralec je enkrat lovilec). Vsak prešteje zmagovalne točke na kartah z ribami. Igralec z najvišjim seštevkom je zmagovalec.

icecool slikaMnenje o IceCool:

Igra frcanja popolnoma prevzame otroke in odrasle. Ni tako preprosto frcniti pingvina skozi vrata tako, kot smo si zamislili, hkrati pa je vse skupaj zelo enostavno. Nekateri so naravni talenti, spet drugi imajo srečo, nekateri pa pogumno naprej, vaja dela mojstra. Ni redkost, da pingvin elegantno zdrsne skozi več vrat v eni sami potezi in pobere več kot eno svojo ribico.

Večkrat se zgodi, da pingvin ostane zagozden med vrati, da skoči ali celo poleti iz šole. Seveda je vse to popolnoma legitimno, le rib na tak način ne more uloviti. Pomagajo vam karte, ki jih dobite za nagrado. Za dve z vrednostjo 1 dobite novo potezo, na koncu pa kljub temu štejeta za točki. To je dobro uporabiti, saj se tekma hitro odvija, a kolikor pingvini hitijo, znajo biti tudi okorni. Tako se zgodi, da je kakšne runde konec, še preden se je začela, naslednja runda pa traja dlje časa, saj pingvini ne ubogajo naših prstov in nikakor ne moremo ponoviti briljantne poteze pred tem.

Igra IceCool vsebuje tudi malenkost prirejena pravila za dva igralca, saj se tam vse še hitreje odvija. Vsekakor pa igra ni tako napeta in zanimiva. Najboljše je igranje s štirimi igralci. Preprosta, lepa in jasna navodila pripomorejo k temu, da z igranjem ni težav. Domiselna je tudi zasnova igre. Škatle, ki služijo kot šolski prostori, se ob koncu igre lepo zložijo druga v drugo, za lažje zlaganje so oštevilčene.

Ne morem reči, da je to moja ljubših iger, tudi ne razumem vsega pompa okrog nje, je pa definitivno zabavna in privlačna otrokom. Pingvini so sicer dobro izdelani, plastični, a kljub temu dosegajo vizualno dovršen izgled, hkrati pa so učinkoviti v premikanju. Kljub temu, da se kotalijo, vedno pristanejo na nogicah. Ribice so lepe, lesene, kartice privlačne. Kar me skrbi, je le obstojnost škatel, ki so osrednji element v igri. Večkrat se zgodi tudi, da igralec med frcanjem in vnemo prestavi kar vso šolo, kar vpliva na premik pingvinov.

Je pa IceCool ena tistih iger, kjer se lahko dokaj enakovredno pomerijo 5-letniki, 40-letniki ali pa 70-letniki, kar je velik plus za igro. Velja, da so možnosti za zmago porazdeljene precej pravično med vse igralce, ki igrajo občasno. Seveda to ne velja za tiste, ki frcanje trenirajo od jutra do večera.

Igra je letos osvojila prestižne nagrade Kinderspiel des Jahres, Deutscher Spielepreis in Dice Tower Awards Best Family Game, lani pa je zmagala na UK Games Expo Best Children’s Game.