Lords of Xidit

lords of xidit naslovnicaAvtor: Régis Bonnessée

Ilustrator: Xavier Gueniffey Durin, Stéphane Gantiez

Založnik: Libellud

Izšla: 2014

Tip: strateška

Kategorija: fantazijska

Način: ozemeljski nadzor, poberi in dostavi, premiki med točkami, sočasna izbira akcij

Predviden čas igranja: 90′

Priporočena starost: 14+

Število igralcev: 3 – 5

Jezik: neodvisna od jezika

lord of xidit zgodbaZgodba Lords of Xidit:

Avtohtona bitja kraljestva Xidit so se okužila s skrivnostno boleznijo, zato so se obrnila proti ljudem in njihovim mestom. Zadnje upanje za vnovično obuditev miru so plemiški nasledniki Idrakys. To ste vi in vaša naloga je, da potujete po kraljestvu, rekrutirate pogumne vojake, zahtevate nazaj ogrožena mesta, jih rešite pred temo in postanete rešitelj. Vaš pogum, iznajdljivost in drznost bodo nagrajeni in prihodnje generacije vam bodo pele hvalnice.

Lords of Xidit je igra s sočasnim programiranjem, v katerem vnaprej načrtujete svoje akcije, medtem ko pričakujete, kakšne akcije bodo izbrali sotekmovalci. Ko gre igra h koncu, napetost narašča, zahvaljujoč unikatnemu izločevalnemu točkovnemu sistemu.

Priprava igralne površine:

Vsak igralec si izbere svojo barvo in prejme pripadajoče komponente: zaslon, Idrakys figuro, ploščo za akcije, 20 žetonov ugleda, 3 žetone ocenjevanja, ki jih naključno razporedite na določeno mesto v hali slave, 3 žetone točkovanja, 15 stolpcev, žeton za vrstni red.

lords of xidit ploscaNa mizo položite igralno ploščo, nanjo pa 10 (obojestranskih) žetonov, 5 jih obrnete na eno stran (z vojaki v ustreznem številu in barvi) ter po 5 na drugo stran. Pri tem se morajo številke na mestu na plošči ujemati s številko žetona. Pripravite si vojake v 5 različnih barvah, zlatnike, ostale mestne žetone ter žetone titanov, na sredo plošče položite še trdnjavo.

Mesta so oštevilčena od 1 do 21 (prav tako žetoni). Ceste so v treh barvah: rdeči, črni in modri, znotraj tega pa je 9 okrožij. Ostale žetone razporedite na dve strani (na stran rekrutiranja 5 žetonov, ostale na stran grožnje). Iz obeh kupov odkrijete zgornji žeton in ga položite na določeno mesto ob kupčku. Ta žeton bo z enim izločenim iz mesta na plošči prišel naslednji v igro. Tako vidite, kateri žeton oz. mesto bo naslednje na vrsti. Levo na plošči je koledar, ki označuje runde (12 oz. 9 let, na vsake 4 leta pa poteka delitev nagrad oz. vojaški popis). Tja postavite označevalec, na določena mesta položite še ploščice titanov.

Igra traja 12 let (12 rund), prirejena so pravila za skrajšano verzijo, ko igrate le 9 rund in za igranje s tremi igralci.

lords of xidit kolesjePotek igre Lords of Xidit:

Začne najstarejši igralec, nato se nadaljuje v smeri urinega kazalca. Igralci najprej postavijo svoje Idrakys v poljubna mesta.

Prva faza je, da med vsakim letom oz. rundo igralci skrivoma določijo 6 akcij svojim Idrakys s posebno ploščo s kolesci. Lahko jih premikajo po rdečih, črnih in modrih poteh. Lahko naredijo akcijo, bodisi rekrutirajo vojake, kar pomeni, da se premaknejo do ploščice z vojaki in vzamejo v zalogo prvega po vrstnem redu (od najšibkejšega do najmočnejšega), bodisi branijo mesto tako, da “plačajo” svoje vojake in si v zahvalo vzamejo nagrade v dveh od treh področjih (bogastvo – vzamejo denar, ugled – položijo na okrožja ploščice ugleda, povečujejo vpliv – postavijo stolpce). Lahko pa le čakajo.

lords of xidit stran groznjeV drugi fazi, ko so vsi končali s skrivnim določanjem akcij, igralci razkrijejo svoje plošče in akcije izvršijo, vsak po prvo v smeri urinega kazalca in tako naprej do zadnje, šeste. Z žetonom reda označujete pravkar izvedene akcije, da veste, kje ostanete. Če ste določili premik v določeni barvi, se premaknete po tisti poti. Če ste določili premik do določene ploščice, tam vzamete prvega vojaka v svojo zalogo, če pa je ploščica grožnje, tam “plačate” določene vojake. Lahko tudi samo čakate na trenutnem mestu. Akcije seveda ne morete izvesti, če tam ni več ploščice oz. če nimate pravih vojakov. Če ste vzeli s ploščice zadnjega vojaka, se ta ploščica vrne v zalogo na kup ploščic grožnje, če pa ste “plačali” vojake iz svoje zaloge na ploščici grožnje (torej ste ubranili mesto), prejmete dve od treh možnih nagrad, katere, se odločite sami. Denar lahko vzamete kadarkoli, žetone ugleda lahko položite na okrožja, na katera meji vaš Idrakys, dokler jih imate, stolpe pa le, če je mesto, kjer stoji vaša figura, še prosto. V višino smete položiti le 4 stolpe in ti morajo biti v isti barvi.

lords of xidit stran rekrutiranjaKo žeton na mestu opravi svojo nalogo, torej so pobrani vsi vojaki ali pa “plačani”, gre žeton nazaj v zalogo in tako se venomer obračajo in vračajo na ploščo. Ko jih zmanjka, uporabite žetone titanov. Navodila sicer vsebujejo še kup podrobnosti, kako se obračajo ti žetoni in prihajajo nazaj v igro in kako je, če jih zmanjka.

Vsake štiri leta poteka vojaški popis. Igralec z največ vojaki določenega tipa prejme nagrade. Igralci se sami odločijo, katere in koliko vojakov bodo pokazali in z njimi morebiti pridobili nagrade. Tako seveda sotekmovalcem razkrijejo, kaj imajo za zaslonom in v katera mesta nameravajo.

Ko vsi igralci izvedejo vse svoje akcije, je konec runde. Ne pozabite na premik označevalca na koledarju naprej. Na vrsti je igralec na levi in znova se začne skrivno določanje akcij.

Po zaključenem zadnjem letu in vojaškem popisu sledi točkovanje. Določite naključni vrstni red ugleda, denarja in vpliva. Če si sledijo v tem vrstnem redu, sledi točkovanje takole. Igralec, ki je imel najmanj ugleda, se ne prebije naprej, igralec, ki je imel najmanj denarja, se ne prebije naprej, zmaga igralec, ki ima največ vpliva in se je do njega tudi prebil, čeprav ni imel največ denarja in ugleda. Tako lahko izpade igralec, ki je imel največ ugleda in denarja, ne pa tudi vpliva.

lords of xidit idrakysMnenje o družabni igri Lords of Xidit:

Vedno znova me presenetijo igre iz podjetja Libellud in pri njih nikakor ne morem skriti navdušenja. Igra je sila preprosta za igranje, potem ko se prebrodimo skozi pravila, brez katerih med prvim igranjem ne gre. Morda bi lahko bila podana na drugačen način, kljub temu so nazorna in podkrepljena s primeri. Z večkratnim igranjem stvar postane zelo utečena in enostavna. Je definitivno igra, ki traja več kot uro. Zanjo potrebujete veliko mizo. Zelo je lepa, a v poplavi družabnih iger žal ni prišla v ospredje, s čimer se ji je zgodila krivica. V njej je dober material, barvno raznolik, da je zadeva pregledna, morda bi le figure lahko bile bolj vidne. Vsebuje veliko všečnih igralnih komponent.

Najboljši element je sočasno določanje akcij s prikupno ploščo s kolesci. Seveda se uštejete, a hkrati lahko svoje akcije zelo dobro načrtujete vnaprej. Lords of Xidit namreč omogoča vpogled v naslednja dva žetona, ki bosta prišla v igro in s pomočjo katerih izvajate akcije. A lahko se pošteno uštejete, saj vam kdo prekriža pot. Ali sploh ne gre po predvideni poti ali pa ne izloči določenega žetona in s tem v rundo ne pride nov žeton, ki ga nestrpno pričakujete. Preudarno je treba nabirati vojake, s katerimi branite mesto. Potrebujete namreč različne pripadnike vojske, da lahko izvajate druge akcije. Seveda pa vsi niso vedno na voljo, ali pa vam jih sotekmovalci “ukradejo” tik pred nosom. Na plošči je vedno omejeno število žetonov, tako da je borba. Pozorni morate biti, da je na plošči vedno po 10 žetonov, 5 obrnjenih na eno stran in 5 na drugo ter da so na njih vojaki, ki čakajo vaše Idrakys, saj se žetoni hitro izločajo iz igre.

Lords of Xidit se praviloma igra 12 let, lahko pa tudi 9, kar je po mojem mnenju popolnoma dovolj. Kar pa je zame najboljši del igre, je točkovanje, ki poteka v zanimivem vrstnem redu in ga določite pred začetkom igranja. Nikoli ni enako! Tekmujete med denarjem, ugledom in vplivom. Sistem je izločevalne narave. Tisti, ki je v prvem točkovanju izločen, ne napreduje v drugega, čeprav ima v njem največ točk. Kdor izpade iz drugega, ne zmaga, če nima največ v tretjem. Poanta je torej, da pred tretjim točkovanjem ne izpadete in imate v njem največ. Za zmago ste s svojo strategijo zaslužni izključno in popolnoma sami!

Igra ima meni zelo ljubo mehaniko z vnaprejšnjim določanjem akcij, ki ji sledijo premiki ter nabiranje in oddajanje. Spremeni se, če jo igrajo le 3 igralci, saj število tekmovalcev vpliva na igranje. Takrat se uporabijo posebni žetoni, pravila so nekoliko spremenjena. Vsake 4 leta poteka delno nagrajevanje, ki sicer pripomore k točkam, a tempo igre malenkost upočasni.

The Dice Tower je igri podelil seal of Excellence, dobila je tudi Tric Trac approved.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja