7 Wonders Duel

7 Wonders Duel naslovnicaAvtor: Antoine Bauza, Bruno Cathala

Ilustrator: Miguel Coimbra

Založnik: Repos Production

Izšla: 2015

Tip: strateška

Kategorija: igra s kartami, izgradnja mesta, civilizacija

Način: zbiranje setov, nabiranje kart

Predviden čas igranja: 30′

Priporočena starost: 10+

Število igralcev: 2

Jezik: neodvisna od jezika, navodila v angleškem jeziku

Zgodba:

V igri 7 Wonders Duel igralca vodita svoje civilizacije in gradita stavbe ter čudesa. Skozi tri veke zbirata surovine, nadgrajujeta svoje mesto v vojskovanju, trgovini in tehnologiji. Prihodnji rodovi pomnejo tistega, ki najbolje uravnoteži razvoj svoje civilizacje in premaga rivale.

Priprava igralne površine:

Igra je sestavljena iz treh vekov. V vsakem vzamete pripadajoč kupček kartic in ga postavite v formacijo, ki jo predpisujejo navodila za določen vek. Med igralca postavite igralno ploščo, nanjo položite žetone vojskovanja, naključno izberete 5 žetonov napredka in postavite vojaško figuro na sredino. Vsak igralec dobi 7 kovancev. Igralca izbereta vsak štiri čudesa, ki jih lahko zgradita med igro.

Potek igre:

Igralec mora vzeti eno dosegljivo kartico iz formacije kartic. To je tista, ki jo obrnjena z licem navzgor in je ne prekriva nobena druga kartica. Kadar odkrijemo kartico, ki je obrnjena z licem navzdol, jo obrnemo in postane dosegljiva v naslednji potezi. S kartico, ki smo jo vzeli, lahko naredimo eno izmed treh stvari:

  • zgradimo zgradbo,
  • odvržemo in pridobimo kovance iz banke,
  • zgradimo eno izmed čudes.

Da zgradimo zgradbo, moramo predhodno imeti potrebne surovine ali pa od banke odkupimo manjkajoče surovine in postavimo zgradbo v svoje mesto. Nekatere karte zahtevajo takojšnjo akcijo (prestavimo vojaško figuro, vzamemo kovance iz banke,…). Če karte ne želimo ali je ne moremo zgraditi v svojem mestu, jo lahko odvržemo in zanjo pridobimo plačilo od banke. Tretja možnost pa je, da kartico položimo pod enega izmed svojih čudes sveta, plačamo zahtevane surovine in pridobimo ugodnost.

Ko vzamemo vse kartice iz formacije prvih dveh vekov, premešamo kupček kart naslednjega veka in zložimo pripadajočo formacijo. Igra se lahko konča na enega izmed treh načinov. 1. Ko vojaška figura doseže zadnje polje pri nasprotnem igralcu, takrat igralec zmaga s pomočjo vojaške premoči. 2. Če v svojem mestu zberete 6 različnih simbolov znanosti, zmagate z znanstveno premočjo. 3. Če vzamete zadnjo karto iz formacije tretjega veka, se točkujeta mesti. Igralec, ki ima največ točk, zmaga.

Mnenje o 7 Wonders Duel:

7 Wonders Duel potek igreKot pove že sam naslov, je igra 7 Wonders Duel dvoboj dveh igralcev. Za osnovo vzame svojega predhodnika, velikega brata 7 Wonders in jo prilagodi za dva igralca. Avtorju igre 7 Wonders Bauzaju se je pridružil Cathala in skupaj sta ustvarila odlično strateško igro za dva.

Kot pri 7 Wonders, je tudi pri 7 Wonders Duel pomembno, da ste že na začetku pazljivi pri svojih potezah in izberete čim optimalnejšo rešitev. Kartica, ki se vam v danem trenutku mogoče zdi najboljša in jo vzamete, lahko kaj hitro prinese prednost soigralcu, saj odkrije druge odlične kartice. Tako soigralec pridobi odlično izbiro in veliko možnosti. Že od prvega veka je zato potrebno paziti na soigralčeve poteze.

Trije načini zmage poskrbijo, da ne smemo razmišljati le o razvoju svojega mesta, temveč tudi nasprotnikovega. Čeprav se mogoče zdi, da je vojaška ali znanstvena zmaga nedosegljiva, kaj hitro postane realnost, če ne pazimo in ne odreagiramo na soigralčeve poteze. Pri zmagi lahko pomaga tudi kanček sreče, sploh v tretjem veku. Če ti soigralec nehote ob pravem trenutku odkrije potrebno kartico, ti zelo pomaga pri zmagi. Seveda pa se to lahko zgodi tudi tebi. Na to, kaj se skriva pod zaprto karto, nimamo vpliva in to nekatere igralce zmoti.

Če poznate igro 7 Wonders, s prehodom na 7 Wonders Duel ne boste imeli težav. Ikonografija je enaka, grafična podoba je zelo podobna, strategija igranja pa malenkost drugačna, saj moramo še bolj paziti na nasprotnika. Igralni čas je tudi atraktiven za takrat, ko nimamo časa za daljšo igro, vendar želimo vseeno odigrati strateško igro.

7 Wonders Duel je prejela nekaj nagrad, med drugim: Golden Geek nagrado leta 2015 za igro s kartami in igro za dva igralca ter nagrado Tric Trac d-Or in druge. Poleg zmag je prejela številne nominacije in priporočila iz vsega sveta.

 

One thought to “7 Wonders Duel”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja